Хронология на престъпната безстопанственост – само с тези думи може

...
Хронология на престъпната безстопанственост – само с тези думи може
Коментари Харесай

Седем години сага: История за престъпната безстопанственост и разпада на Концертна зала

Хронология на незаконната занемареност – единствено с тези думи може да се опише безхаберието на Министерство на културата във връзка с ремонта на Концертна зала в Пловдив.

Това стана ясно по време на конференцията на учредителите на фондация „ Дом за Пловдивската опера”, на която бе проследена по години борбата им за две дела – ремонта на Концертна зала и построяването на постройка на Операта под тепетата.

В началото на 2016 година Мариана Чолакова, Никола Добрев, Любозар Фратев, Илко Николов и Георги Стоев оповестиха, че стартира подписка в поддръжка на самодейността. В следствие фондацията се опита с дейности и срещи да даде подтик и на ремонта на знаковото музикално пространство, с цел да не се постанова Държавна опера-Пловдив да гастролира в личния си град.

И в случай че концепцията за нова постройка за музикално-сценични изкуства е една хубава фантазия и цел за бъдещето – било то близко или по-далечно, то обстановката с Концертна зала е диаметрално друга, тъй като положението ѝ към днешна дата е доказателство, че груповата отговорност води до групова безнаказаност. И това се случва не при един, не при двама, а при четирима министри на културата.

Какво и по какъв начин се е случвало през годините в устрема да бъдат осъществени двете дела на „ Дом за Пловдивската опера” заключи Любозар Фратев.

„ Седем години, 74 месеца, 47 писма до всевъзможни институции, 75 срещи, 5 конференции, 3 заявления, сключване на меморандум, а резултатът от това е нула. Не сме изгубили сила и хъс за идеята, само че очевидно волята на пловдивското общество не е задоволителна за решаването на проблемите със сцените за просвета в града”, сподели той.

Цели четирима министри на културата са част от трагикомедията, наречена „ Ремонт на Концертна зала”.

„ Вежди Рашидов и Боил Банов даваха безплодни обещания. Велислав Минеков даде обещание в бюджета на Министерство на културата да бъдат заложени целеви 10 000 000 лева и извърши поетия ангажимент. Има направен механически план, остава МК да разгласи социална поръчка за избора на реализатор. Община Пловдив издаде позволение за градеж още предходната година. Липсата на всевъзможни следващи дейности обаче бе очевадна. От културното ведомство желаеха част от някогашния стол на Партийния дом – 360 квадратни метра, да бъде обособена в обособен парцел, а правото за ръководство да бъде трансферирано на Операта и това бе направено с гласоподаване на Общинския съвет на 10 февруари 2022 година Оттогава до през днешния ден обаче социална поръчка не е обявена”, описаха от „ Дом за Пловдивската опера”.

Още по-обезпокоителен е и слухът, че заради липса на потенциал в министерството, се търсят услуги от външни компании за правенето на тръжната документи. А това допуска в допълнение закъснение на процедурата.

Така се стига до обстановка, в която има голяма възможност заложените целеви 10 милиона лв. да не бъдат усвоени и ремонтът на Концертна зала да пропадне още веднъж и да се наложи рестарт на процедурата.

Защо ли? Защото в българската реалност след всеки избор на реализатор нормално следват обжалвания на останалите участници. Така бързо и безметежно 2022 година ще бъде изпратена с новогодишна заря, а ориста на Концертна зала ще продължи да бъде образец за съсипия.

„ Явно сме били по-големи оптимисти, в сравнение с действителността ни дава право. Ще проследя в последователност проблема през годините. През 2016 година арх. Савов изготви техническо задание за залата. Две години по-късно бе оповестена социална поръчка за техническия план. През 2019 година той бе определен в лицето на арх. Бойко Кадинов, до неотдавна зам.-министър на културата. Вместо след 45 дни, планът бе предаден година по-късно. После през ноември 2021 година Община Пловдив връчи строителното позволение на тогавашния министър Велислав Минеков. Днес – 12 май 2022 година няма стартирана процедура за избор на реализатор. Това са цели 6 години и два месеца”, сподели арх. Илко Николов.



Ситуацията с новата постройка на Операта е още по-неясна. Въпреки че в края на ноември 2021 година Министерство на културата, Община Пловдив и Фондацията бе подписан тристранен меморандум, играта на пинг понг продължава с цялостна мощ.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР