Хронология на казуса Отказът на Държавната агенция за бежанците да предостави

...
Хронология на казуса
Отказът на Държавната агенция за бежанците да предостави
Коментари Харесай

Съдът в Люксембург след казус у нас: Жертвите на домашно насилие могат да получават статут на бежанец

Хронология на проблема

Отказът на Държавната организация за бежанците да даде интернационална протекция на дамата е довел до сезиране на Административния съд, който пък е изискал пояснение от Съда в Люксембург. Фондация " Достъп до права " е предоставила правна помощ на дамата, чийто психотерапевт я насочил към фондацията.

Било е признато, че " домашното принуждение, насилствения брак, на който е била подложена, са битови проблеми от престъпен темперамент ", които са отвън предмета на бежанското право, разясни Валерия Иларева за отхвърли на Агенцията за бежанците. Тя означи, че в началото този отвод е бил доказан на две правосъдни инстанции у нас.

Благодарение на намесата на неправителствената организация са били предоставени доказателства, че страната на генезис на дамата не може да ѝ даде ефикасна протекция против гонене от недържавни субекти, каквито се явяват някогашният ѝ брачен партньор и родното ѝ семейство, считащи, че напускайки брака си, дамата е нарушила достойнството на фамилията, акцентира Иларева.

Ролята на Съда в Люксембург е единствено да пояснява правото на Европейски Съюз, посочи тя. По думите ѝ, решението е историческо , тъй като за първи път този съд се произнася по подобен въпрос точно по наше питане.

Тези дами съставляват избрана обществена група, която влиза в обсега на бежанското право, счита съдът.

Какво следва?

Националният съд ще прегледа самостоятелните обстоятелства по делото в светлината на тълкуването на правото на Европейски Съюз, което дава Съдът в Люксембург, разясни Валерия Иларева в предаването " Преди всички ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР