Хронограма за изборите за общински съветници и за кметове на

...
Хронограма за изборите за общински съветници и за кметове на
Коментари Харесай

Хронограма за местните избори е публикувана в ЦИК

Хронограма за изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г. е оповестена на сайта на Централната изборна комисия (ЦИК). 

Според хронограмата кметът на общината образува със заповед изборните секции на територията на общината, утвърждава тяхната номерация, обсег и адрес и изпраща копие от заповедта на Териториалното звено на Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " в Министерството на районното развиване и благоустройството в региона, на Общинската изборна комисия и я афишира обществено на общодостъпно място не по-късно от 50 дни преди изборния ден – 8 септември.

ЦИК разгласява лист с номерата и адресите на изборните секции и броя на гласоподавателите в тях не по-късно от 48 дни преди изборния ден – 10 септември.

Партиите и обединенията подават заявление в ЦИК за регистрация за присъединяване в изборите за общински съветници и за кметове не по-късно от 45 дни преди изборния ден (до 17:00 ч. на 13 септември).

Партиите, обединенията, локалните обединения и инициативните комитети подават заявки за регистрация в Общинските изборни комисии (ОИК) не по-късно от 40 дни преди изборния ден (до 17:00 ч. на 18 септември).

Кандидатските листи за общински съветници ще се записват пред ОИК до 26 септември, а ден по късно в ЦИК ще изтеглят посредством чоп следващите номера на партиите и обединенията в бюлетината, съобщи БНР.

Номерата на локалните обединения и самостоятелните претенденти следват след номерата в бюлетината на партиите и обединенията, според поредността на вписването на заявката във входящия указател на Общинската комисия. 

Началото на предизборната акция е 30 дни преди изборния ден - от 29 септември, а нейният край е в 24:00 ч. на 27 октомври. Денят преди вота ще е за размисъл. 

В понеделник президентът Румен Радев насрочи локалните избори за 29 октомври, след което ЦИК започна разяснителна кампания за локалния избор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР