Хроника на камък разказва вълнуващата история на един албански град

...
Хроника на камък разказва вълнуващата история на един албански град
Коментари Харесай

Предложение за четене: „Хроника на камък” - смущаваща смесица от трагедия и комедия

„ Хроника на камък ” споделя вълнуващата история на един албански град през погледа на малко момче.

Странен, приказен, рисково „ накривен “ град, в който, в случай че се спуснеш по една улица, рискуваш да се озовеш на върха на някое минаре, град, поредно окупиран от италианци, германци и англичани, претърпял лудостта на Втората международна война и войната на синовете против бащите.

Това е и историята на момчето, некомпетентно да осмисли една реалност, която излиза отвън рамките на представимото; момчето, превзето от вълшебството на женската хубост, само че и потресено от бруталността на възрастните; момчето, изгубило своята непорочност.

Това е и историята на камъните, които също като хората са млади или остарели, гладки или грапави, правилни или подли, и също като хората окървавени от безкрайните борби.

„ Хроника на камък “ е смущаваща комбинация от покруса и комедия, от политика и лирика. Красива, тъжна, трогателна и изящна творба, която няма да остави нито един четец апатичен.

За създателя

Роденият през 1936 година Исмаил Кадаре е знаменит албански публицист, създател на десетина стихосбирки и на близо петдесет творби в прозаичност.

През 1982 година е разгласен за „ зложелател “ от Съюза на албанските писатели. Обвинен в прикрита рецензия на комунистическия режим, той изпада в недружелюбност и е заставен да разгласява извънредно в чужбина. През 1990 година емигрира във Франция.

Исмаил Кадаре е притежател на интернационалната премия „ Чино дел Дука “ (1995), на първата интернационална премия „ Ман Букър “ (2005), на Наградата на принцесата на Астурия (2009) и на премията „ Ерусалим “ (2015).

Подобно на Филип Рот, Милан Кундера и Харуки Мураками, той е спряган неведнъж като евентуален притежател на Нобелова премия за литература, без и до през днешния ден да бъде почетен с нея.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР