Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) засяга 10% от възрастните хора. Това

...
Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) засяга 10% от възрастните хора. Това
Коментари Харесай

10% от възрастните хора са с хронично бъбречно заболяване

Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) визира 10% от възрастните хора. Това демонстрира едно от най-мащабните изследвания от действителната клинична процедура, извършени до момента. То разкрива огромната тежест, което болестта има върху пациентите и здравните системи.

Проучването е извършено от специалисти от над 15 проучвателен центъра в Европа и Канада в интервала 2018-2021 и включва данни за 2,4 милиона пациенти от 11 страни (в Европа, Канада, Израел). 53% от изследваните са дами, а 47% - мъже, като междинната възраст на проследените хора е 75 години. 38% от изследваните са имали захарен диабет.

Резултатите демонстрират, че ХБЗ визира 1 на всеки 10 души. Проучването открива и още един факт – 2-ма от 3-ма пациенти не са били диагностицирани и са изложени на висок риск от гибел.

Проучването, финансирано от AstraZeneca, открива, че всяка година сред 6-9% от пациентите с ХБЗ умират. Освен това, ХБЗ е водещата причина за хоспитализации и здравни разноски, свързани с ХБЗ и съпътстващите болести като сърдечна непълнота. Въздействието на ХБЗ се чака да нарасне през идващите години, като общият брой случаи и разноските за контрола на болестта ще се усилят още повече.

Заболяването е обвързвано с намаляваща бъбречна функционалност и се свързва с нараснал риск от сърдечносъдови събития, като сърдечна непълнота (СН) и преждевременна гибел. Най-честите аргументи за развиването му са диабет, хипертония и гломерулонефрит. В най-напредналия си и тежък етап, ХБЗ прогресира до степен, в която се постанова диализа или бъбречна трансплантация.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР