Хроничният стрес, финансовите проблеми и неблагоприятните житейски обстоятелства могат значително

...
Хроничният стрес, финансовите проблеми и неблагоприятните житейски обстоятелства могат значително
Коментари Харесай

Доказано: стресът е вреден за сърцето

Хроничният стрес, финансовите проблеми и неподходящите житейски условия могат доста да усилят риска от развиване на сърдечносъдови болести. Това са открили учени от университета на Гьотеборг, Швеция, оповестява уеб сайтът на образователното заведение.

Мащабното изследване на шведските експерти под управлението на Аника Розенгрен, резултатите от което са оповестени в изданието на Американската здравна асоциация JAMA Network Open, е обхванало

118 000 души от десетки страни .

За задачите му изследваните лица на възраст от 35 до 70 години е трябвало да отговорят на въпроси, свързани с нервност, раздразнителност и тревога заради разнообразни неподходящи условия.

Участниците в изследването са следени в продължение на 10 години, като са записвани промени във физиологичното им положение. Оказало се, че изследваните лица, изложени на по-силен стрес спрямо останалите, по-често страдат от обострени сърдечносъдови болести като инсулти и инфаркти.

Ръководителката на проучването Аника Розенгрен акцентира, че

рискът от сърдечносъдови затруднения е с 20 или даже 30% по-висок ,

в случай че човек е изложен на мощен стрес. Обикновено това е стрес, обвързван с финансови проблеми, фамилни връзки, заболявания на близки хора и други сходни фактори.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР