Хроничният недостиг на работна ръка в Източна Европа предизвиква практики

...
Хроничният недостиг на работна ръка в Източна Европа предизвиква практики
Коментари Харесай

Компаниите в ЦИЕ в надпревара за изкупуване на работници на едро

Хроничният дефицит на работна ръка в Източна Европа провокира практики на изкупуване, като някои компании прибягват до придобиване, с цел да привлекат квалифицирани служащи или да си набират нужната експертиза, с цел да разширят бизнеса си, написа Reuters.

Макар че тази процедура съставлява единствено дребна част от пазара на сливания и придобивания в района, тя акцентира загрижеността от задълбочаващата се трудова рецесия във време на буйна икономическа интензивност.

Когато унгарската птицевъдна компания Tranzit-Food купува фабрики от секторния съперник Gastor, съществуването на 550 квалифицирани служащи е измежду най-важните фактори, споделя основният изпълнителен шеф Акоз Шабо.

" По-рано основни за придобиванията бяха рентабилността, пазарният дял, брандингът, запасът от активи, плануваните вложения или независимостта на ръководството ", прибавя той. " Сега ревизираме цялата работна мощ и това е по-важно от физическите активи. Готови сме да платим добре за подготвена работна ръка. "

Проучване на Евростат, представено от икономисти в Erste Group Bank демонстрира, че през третото тримесечие неналичието на служащи е лимитирала производството в 83% от унгарските промишлени предприятия, в половината от полските и 44% от предприятията в Чешката република.

Същото е ситуацията и в бранша на услугите. При рекордно ниска безработица през второто тримесечие в Унгария, има 83 611 свободни работни места на пазара на труда, което е над два пъти по-високо от пред спешния интервал.

" Новият детайл при сливанията и придобиванията е, че при тези покупко-продажби с изключение на индустриалния потенциал има и работна ръка, която е разполагаем незабавно " споделя консултант по сливания и придобивания.

Много компании се обърнаха към автоматизацията, с цел да се оправят с дефицита, само че в области като поддръжка на мрежата, осведомителни технологии или опазване на здравето, това може да бъде единствено част от решението, сподели различен консултант.

" Пазарът на сливания и придобивания постоянно отразява настоящите стопански трендове ", споделя Агнес Свооб, началник на корпоративните финанси в унгарското брокерско сдружение Equilor.

Свооб загатва за клиент в областта на производството, който се обръща към Equilor за да придобие служащи в прилежаща страна. " Те споделиха, че за тях запасите от активи или употребяваната технология нямат значение, тъй като те могат да обезпечат тези за целевата компания ", споделя Свооб. " Опитната работна ръка е определящ фактор и на този пазар. "

Когато немската компания Lind Mobler Slovakia закупи производител на мебели, основан в Централна Словакия през ноември 2017 година, тя закупи 163 нови чиновници, като усили общия брой на чиновниците си на повече от 815.

" Необходимостта от нова работна ръка отразява нуждата от увеличение на индустриалния потенциал, задвижван от търсенето, което нараства с почти 15% всяка година ", съобщи Мартина Стевулова, офис управител в Lind Mobler. " В резултат на това ние ще продължим да се нуждаем от нови квалифицирани чиновници през идните години. "

Според Хю Оуен, специализиращ в сливания и придобивания в ЦИЕ има тренд на придобиване на екипи със специфични квалификации.

Управляващото сдружение MTEL.BU T-Systems на Magyar Telekom споделя, че неповторимите пълномощия в бизнес софтуера SAP са играли " решаваща роля ", когато през предходната година получават унгарската осведомителна компания ITgen за до 1,2 милиарда форинта (4,2 милиона долара).

PricewaterhouseCoopers Унгария споделят, че една четвърт от доставчиците, които са интервюирали в автомобилния бранш, главен за икономическия напредък, са отхвърлили поръчки вследствие на дефицита на работна ръка.

Един източник споделя, че сходни покупко-продажби за усвояване могат да наберат скорост, предотвратявайки ескалация в комерсиалните връзки сред огромните стопански системи или закъснение на немския авто бранш, което изяснява доста от търсенето в източноевропейския район.

" Където има качествена работна мощ, това е доста по-ценно, в сравнение с преждевременно устроената индустриална база, където работната мощ може да е по-слаба. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР