Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е включена като диагноза в

...
Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е включена като диагноза в
Коментари Харесай

Специализирани болници ще приемат пациенти с неспецифични белодробни заболявания без експертно решение


Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е включена като диагноза в няколко клинични пътеки (КП). По всички тях са подписани задоволително на брой контракти с реализатори на здравна помощ. В нормативните разпореждания - Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, НРД за медицински действия за 2018 година, както и в решенията на Надзорния съвет на НЗОК не са утвърждавани ограничавания - финансови или медицински при лекуването на Хронична обструктивна белодробна болест.

Това декларира здравният министър Кирил Ананиев в отговор на депутатско запитване за пациентите с белодробни болести, лишени от опция за продължаващо лекуване и рехабилитация, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Продължаващото лекуване и рехабилитация на пациенти с белодробни болести се финансира от Министерството на здравеопазването по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения и се реализира в лечебните заведения за долекуване и рехабилитация на белодробни заболявания (Велинград, Роман, Искрец и Трявна).
 Кирил Ананиев Кирил Ананиев / БГНЕС
До предходната година Министерство на здравеопазването финансираше лечебните заведения, осъществяващи продължаващо лекуване и рехабилитация на пациенти с туберкулоза и с неспецифични белодробни болести въз основата на общ финансов запас. При съществуване на неусвоен финансов запас, лечебните заведения можеха да одобряват и пациенти с неспецифични белодробни болести над 18 година и без съществуване на експертно решение на ТЕЛК с над 50 % изгубена продуктивност. Пациентите със изгубена продуктивност с над 50 %, с решение на ТЕЛК, в което да е посочена диагноза „ неспецифично белодробно заболяване" са доста малко, също така те са с съпътстващи болести и тяхното лекуване в множеството случаи се прави в лечебни заведения за интензивно лекуване и се заплаща от НЗОК. Болниците за дълготрайно лекуване и рехабилитация, които правят тази активност са 3 и са със 100 % държавно присъединяване в капитала, прибавя Ананиев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР