Христов обясни, че държавата е направила достатъчно, за да стабилизира

...
Христов обясни, че държавата е направила достатъчно, за да стабилизира
Коментари Харесай

Обвинения и контраобвинения на бившия и настоящия енергиен министър

Христов изясни, че страната е направила задоволително, с цел да стабилизира финансовото положение, след предходното ръководство, което, по думите му, е оставило държавната компания в „ нежелано финансово положение ”. Според него работа на прокуратурата е да разбере какво се е случвало в " Булгаргаз " напролет на 2022 година откакто Русия спря газовите доставки.

Ден откакто стана обвинен за занемареност в изключително огромни размери поради „ Булгаргаз ”, някогашният енергиен министър Александър Николов изясни пред Nova, че подозира политически претекст в дейностите по отношение на него, Людмил Йоцов и Данаил Николов.

„ Това, което се казва…аз не мога да ги определям в правна форма, в човешка форма са нелепости ”, сподели някогашният министър на енергетиката пред Нова телевизия.

Николов отхвърли обвиняванията, че става въпрос за секрети покупко-продажби с медиатори за покупка на природен газ. И непосредствено уточни, че всичко се случва поради отхвърли да се купува съветско синьо гориво от „ Газпром ”.

„ Предпочитам в този момент да имаме проблеми в прокуратурата и да знам, че сме си свършили работата в интерес на цялата конструкция под Министерство на енергетиката и в интерес на хората, в сравнение с да приемем това, че някой ще ни каже какво да вършим и да ощетяваме страната ”, изясни Николов.

Настоящият енергиен министър Росен Христов отхвърли да разяснява обвиняванията към своя предходник всъщност. „ Аз съм надалеч от позицията да изземам роля на прокуратура, съд, да дефинирам кой е отговорен и кой не, има си органи и разделяне на управляващите ”, сподели Христов. Той напомни Закона за енергетиката.

Фактите са, че доста контракти са подписани в нарушаване на Закона за енергетиката. „ Той е извънредно съответен и доста ясно планува контракти за доставка за по-малко от 12 месеца би трябвало да се правят извънредно на борсата и посредством конкурентни процедури ”, изясни актуалният министър.

Въпреки че през вчерашния ден не бяха посочени поименно, енергийната компания МЕТ, която търгува с природен газ изпрати позиция до медиите. В нея те показват, че са работили в сходство с всички аспекти на закона и регулациите. А през днешния ден „ Булгаргаз ” изпратиха прогнозната си цена за март. Те оферират газът да поевтинее с 4% по отношение на в този момент до 119, 33 лева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР