Христо Стоичков говори ексклузивно по различни теми за предаването Код

...
Христо Стоичков говори ексклузивно по различни теми за предаването Код
Коментари Харесай

Христо Стоичков: Аз и Моуриньо и Гуардиола да им докарам в ЦСКА, същата работа!

Христо Стоичков приказва извънредно по разнообразни тематики за предаването " Код спорт " по ТВ+. Предлагаме ви втора част от диалога с единствения българин с десетки международни футболни оценки.

- Христо, дано изясним един въпрос, породил не малко спекулации. Миналата година ти показа Едуард Йорданеску като старши треньор на ЦСКА, само че в действителност ли ти го откри и притегли в клуба?
- Аз в никакъв случай не съм водил Йорданеску в клуба. Трябваше да го показва по някакъв метод. Който го е довел, да излезе и да каже по какъв начин са го довели, по какъв начин и с кого е приказвал. Г-н Ганчев доста добре знае какво сме си говорили по тази тематика. Така че моето име да не го поставят – кой съм довел. После използваха ветерани да споделят, че не запознат съм футбол, че съм направил огромна неточност, че не е трябвало да го повеждам... Аз и Моуриньо и Гуардиола да им докарам, същата работа. Ще кажат, че те хептен не схващат от футбол. Всеки живее на гърба на другия. Аз не го върша. Живял съм в мои си води, вярвал съм в моите качества, само че също постоянно сме държали нашият колектив да бъде на равнище. Може би по тази причина успяхме.
 Стоичков показа книга за себе си пред НДК
- В интерес на истината твоите другари Хаджи и Попеску постоянно споделят положителни думи за този треньор. Просто може би България не му пасна.
- Само в България не споделяме положителни думи. Питай някой сърбин и ще го изкачи от тук до Луната – че е супер и няма по-велик. В Румъния който и да хванеш, същата работа. В Хърватия също. Само ние споделяме: „ Мани го тоя, не става за нищо. “

 Стоичков показа книга за себе си пред НДК
- Оказа се прав за корупцията и аферите във ФИФА. Твоята телевизия е доста горда с този факт, само че дали Българският футболен съюз е удовлетворен?

- В последно време четох, че двама треньори отново ги привикали. Както ме викаха мен едно време да давам показания дали децата в Ловеч са играли уредени мачове. Направи сметка до каква степен я докарахме щом единият е лекоатлет, а другият – физкултурник и ме викаха да давам показания. След време мисля, че един или двама футболисти ги махнаха от футбола. После викаха всякакви треньори и тях ги махнаха. После и съдии, че те били най-корумпираните. Пък по какъв начин видяхте, че те са най-корумпираните? Значи има корупция, само че ние не сме забъркани.

- Което куче те е заяло, положително не е видяло.
- Много ми пристигна спокойствието в последно време. Търся време по един час да отида да работя в „ Унивижън “ - да се посмеем малко, да разясняваме някои неща, да създадем някой подбив, да печеля и да изгубя някой бас.

- Вярваш ли, че измененията във ФИФА и УЕФА ще доведат до премахване на корупцията и изчистване имиджа на футбола или просто е замитане на следи?
- Всичко на думи е един балон, който се пука. Какво може да промени новият президент на УЕФА или новият президент на ФИФА? Нали те са били там. Какво ще трансформират? Какво желае да промени Инфантино? Корупцията? Как? Но никой не му зададе този въпрос, когато го избираха за президент на ФИФА. Как дава обещание, че на всяка федерация ще бъдат отпуснати по толкоз пари? Първата стъпка – в случай че стана президент, всеки клуб ще има по толкоз. Е, това какво е? Или новият президент на УЕФА? Ако има храброст, дано направи първата стъпка – да махне един-двама президенти, да махне хората, които са към него и тогава към този момент можем да приказваме за нещо действително. Каква смяна има? Това, което стана с Блатер и Платини, се очакваше.

- Ти го очакваше.
- Аз го чаках постепенно и умерено. И двамата хубаво ги чаках. Макар че единият още се слави с това, че доста пъти е идвал в България, че сме го посрещали, по този начин, онака…. И какво стана най-после? Лошо е за футбола, че тези хора, които са били футболисти, бяха въвлечени в корупция. Проблемът не е единствено в това, доста по-задълбочен е. Как ще го изкореним? Няма късмет.

- Отдавна не беше казвал добра дума за Реал, да не кажа в никакъв случай, само че го направи след финала с Юве…
- Говоря от горест. С половин уста.

- С половин уста сподели, че са заслужили.
- Еми, заслужили са, няма какво да си кривим душата. Играха най-добре. Спечелиха шампионата на Испания, завоюваха Шампионска лига, само че в никакъв случай не могат да стигнат равнището на Барселона. Трябва да си избият от главите мисълта, че са най-хубавият тим в света. През живота си не могат да завоюват шест купи една след друга. Няма късмет! Може ли да чакаш 59 години, с цел да станеш първенец на Европа и на Испания? Трябва да си толкоз безочлив, с цел да мислиш, че си най-хубавият! Те и с моето потомство не могат да се съпоставят и да станат четири пъти първенци на Испания. Как да станат? Няма късмет. Само могат да сънуват някакъв филм, че са най-хубавите. Индивидуално имат положителни футболисти. Това, че станаха три пъти в последните четири години европейски първенци, не значи, че са най-хубавият тим в света. Нивото, което Барселона сподели от 1990 година насам е доста ясно и тъкмо – кой какъв брой пъти е бил първенец, какъв брой пъти са се вдигали купи…

 Стоичков показа книга за себе си пред НДК
- В новата история Барса несъмнено има повече триумфи. Как виждаш в този момент обстановката в клуба? Има нов треньор – Ернесто Валверде…
- Един доста квалифициран треньор. Момче, което е минало през тима на Барселона.

- Общувал ли си с него?
- Той ми е бил сътрудник. Били сме дружно в първите ми години в Барселона. След това той се завърна в Билбао. Подготвено момче за огромните борби по простата причина, че когато потегли да се занимава с футбол при него беше доста мъчно, тъй като в Билбао има единствено баски и няма чужденци. Те не употребяват други футболисти, а единствено от техния район. Това го прави още по-зрял и още по-трудолюбив да работи с юношеския футбол, с цел да може някои от тези деца да стигнат в първия тим. Имаше огромни триумфи с Олимпиакос – стана два пъти първенец на Гърция. След това се върна в испанското състезание. Мисля, че последните четири години Билбао играе един порядъчен футбол, който радва доста хора. Взеха Суперкупата на Испания, а да победиш Барселона с 4:0 в първия мач не е току-тъй. Има доста хрумвания и се надявам, че Ернесто ще направи всичко допустимо да направи този тим още по-зрял с новите футболисти, които допускам, че Барселона ще вземе. И това, което предходната година не можаха да реализират, да го създадат тази. -

Успя ли да се видиш с Меси, Суарес, Пике?
- Не, нямах опцията да се срещна, тъй като всички към този момент бяха отпътували с националните тимове. Меси с Аржентина, Суарес с Уругвай, Неймар с Бразилия… Испанският народен тим също имаше два мача – с Колумбия и Македония. Но хората, с които най-вече поддържам връзка в Барселона, са уверени, че ще създадат всичко допустимо да вземат точните футболисти. В по-минало време малко се взимаха повече на кило, в сравнение с, че ни трябват.

- Да, последните три-четири прехвърлянето не се оказаха сполучливи.
- Да се надяваме, че спортният шеф и хората към него, ще изискват от тези футболисти да бъдат на линия три-пет години. Да има бъдеще на този тим. Предполагам, че след една-две години Иниеста към този момент няма да бъде разполагаем. Вече е на такава възраст, че не може да играе по 90 минути 38 мача. Пике, Серхио Бускетс, Суарес, Меси също. Трябва да имаш почтени заместници, които да бъдат на точното място в точното време.

- Това ли ще е последната година на „ тризъбеца “ Неймар, Меси и Суарес?
- Не, несъмнено ще има още минимум две години.

- А кое е неповторимото при тази тройка?
- Уникален е целият тим. Не може да разделяме кой е по-добър, а другите да са единствено заряд на този отбор. Тактично зрял тим, концепциите какво прави всеки футболист са доста ясни, придвижването по терена, задържането на топката е огромен аршин, усещат по кое време би трябвало да играят на контраофанзива... Тези неща не са от през вчерашния ден и от през днешния ден. С години са тренирани и децата в школата го вършат едно към едно. Поколението на Шави, Пуйол, Виктор Валдес, Иниеста, Меси, Боян, Педро, Пике, Джовани и Джонатан Дос Сантос, Марк Бартра е излязло от академията. Барселона е вложила в тях, само че какъв брой завоюва? Някои футболисти ги продадоха и то на добра цена. Затова си разрешават да отворят бронираната каса, да изкарат пари, с цел да може да вземат футболисти на цените на днешния състезателен пазар. Футболисти за 50, 60, 80 милиона евро. В днешния футбол това доминира. Да кажем, че аз имам повече пари и ще взема този. Окей, само че ще ти би трябвало ли този човек, в случай че го взема за 80 или 100 милиона? Каква ще бъде изгодата ми не като треньор, а като колектив? С какво ще го усъвършенства? Този футболист дали ще оправдае дадените за него пари? Никога не бих си разрешил да дам 100 милиона за футболист! Никога! Това е насмешка с нашия спорт! Ще дам единствено два образеца в българския футбол

– Данчо Лечков и Красимир Балъков. Колко ще костват на днешния пазар? Колко ще коства Ромарио? Роберто Баджо? Айде, да не кажа аз какъв брой ще коствам, тъй като тези от „ Сухата река “ ще кажат: „ Гледай го пък този… “ Колко ще коства Любо Пенев? Митко Бербатов? Мартин Петров? Виждаме, че последният огромен трансфер в нашия футбол е Георги Миланов – четири милиона. Говори се, че Ивелин Попов също може да бъде трансфериран от Спартак (Москва) в различен тим. Предполагам, че 10-15 милиона ще коства това момче. Ивайло Чочев за два милиона, Симеон Славчев за два милиона и нещо…

 United Stars - All Stars
- Откъде излезе тази нелепост, че си пропуснал Ивелин Попов като състезател на Спартак в изявление в Москва?
- От тукашните „ знайковци “. Как може да пропуснеш капитана на националния тим? Има кокошка, няма петел. Какво да вършим – животът продължава, керванът си върви, голфът също доста добре върви...

- Последната победа над кого е?
- Последната победа е над господин Балъков. Но какво да правим… Краси, знаеш, че доста те почитам, само че каквото и да кажеш оттук насетне, хората знаят, че си изгубил.

- Кажи за старите ти съотборници от „ дрийм тийма “. Кой се е трансформирал най-вече съгласно теб? Запазили ли сте същия темперамент?

- Всички. Може би физически не е добре Хосе Мария Бакеро. Предстои му доста тежка интервенция. Да се надяваме, че докторите в Барселона ще създадат всичко допустимо да се възвърне. Още като футболист имаше контузии, само че в този момент с годините това дава отражение.

- Кой е в най-хубава кондиция?
- Всички. Видяхте предходната година седем-осем момчета от този тим по какъв начин играха в София.

- Кой ти се видя най-стресиран? Да не е Куман от британския футбол?
- Не, Куман и Гуардиола да са стресирани… От какво може да бъде уплашен един човек, когато всичко в клуба ти е подредено и тимът ти играе добре? Макар че в днешния футбол преди всичко са парите. Оттам нататък дай да градим тим. Може ли да си представиш по наше време, когато бяхме в ЦСКА, в случай че бяха пристигнали тези пари отнякъде, какво щеше да бъде?
 Загрявка на огромните звезди
- Разкажи ни за работата ти в колоса „ Унивижън “. Какво ти харесва в ролята на публицист?
- Всичко. Неща, които преди години съм се съмнявал и съм си казвал, че това не е за мен. Примерно би трябвало да ида да очаквам някого, с цел да му взема изявление.

- При състояние, че теб са те чакали толкоз години.
- Мен са ме чакали толкоз години и в този момент аз да очаквам някого... Там се събрах със светилата на международната публицистика. Говорим за Луис Омар Тапия, Енрике Бермудес, Пабло Рамирес, Едгар Мартинес и всички останали.

- Те са като играчи на Барса и Реал.
- Точно по този начин. Също младото потомство, което влиза в публицистиката – Адриана Монсалве, Линдзи Касинели, Ана Кати. Тези три девойки са невероятни професионалистки. Отделно имаме три млади момчета, които навлизат в огромната публицистика като Родолфо Ландерос и Рамсес Сандувал. Това е екип. Също един от огромните публицисти с съветско родословие, минал през България, отпътувал за Аржентина – Иван Кансензев. Това е най-голямата испаноговоряща телевизия в Америка. Дава ти успокоение, хората са огромни експерти. За да приготвя една стратегия, зад мен стои екип от 10-12 индивида. Не е да вземеш един с една камера и да върви около теб да снима...

 United Stars - All Stars
- И най-хубавото е, че никой не отхвърля изявление на №8…
-Да, само че съм го заслужил. Никога не съм имал опцията да очаквам някого, тъй като когато потегли за някъде да върша изявление всичко е квалифицирано – час, дата, ден. Хващам самолета, постоянно пътуват 4-5 индивида с мен, с цел да бъде всичко проведено. Понякога съм ги пращал ден или два преди аз да отида, с цел да бъде направено всичко в конюнктура, в която индивидът ще се усеща удобно. Много добре знаете, когато бъде поканен някой посетител, къде и по какъв начин бъде поканен, по какъв начин да го попиташ. Това е нашата цел.

- Но никой не ти е правил изявление с среднощ и в 7 сутринта като нас в " Код спорт ".
- Еми, какво да направя! Съдба човешка! Желая на хората здраве, да се радват на това, което вършиме и да обичат спорта, тъй като България постоянно се е славела с огромните си спортисти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР