Христо Стоичков е сред най-изтъкнатите личности на прехода, видя HotArena.Вестник

...
Христо Стоичков е сред най-изтъкнатите личности на прехода, видя HotArena.Вестник
Коментари Харесай

Личностите на прехода!

Христо Стоичков е измежду най-изтъкнатите персони на прехода, видя HotArena.

Вестник " Стандарт " е направил забавна ранглиста на личностите, които минаха с триумф тестванията на българския Преход. Ето кои са те, съгласно изданието.

Спортистът на прехода Христо Стоичков

Преходът в спорта несъмнено си има лице и то е на Христо Стоичков. Обичан от едни и ненавиждан от други Камата направи известна България по целия свят.

Възходът на Ицо започва от тима Марица (Пд) 1980-а, след това и на цех " Юрий Гагарин ". След това минава през Хеброс, с цел да стигне до катапулта ЦСКА. През сезон 1989/90 Камата завоюва " Златната обувка " за голмайстор в Европа и макар, че " алените " паднаха от Барса за КНК хвана незабавно окото на великия Йохан Кройф. Барса незабавно извади колосалните за времето 4,5 млн. $ и си обезпечи услугите на Стоичков. Последваха шеметни години при каталунците за Ицо.

С негова помощ тимът завоюва за първи път Шампионската лига. С Камата в офанзива Барса печели 5 пъти купата в Испания, а един път и купата на Краля. Стоичков игра и за Парма, а след това отново се върна в Барса. След това кариерата му мина през Ал Насър, Кашива Рейсол, Чикаго файър и Ди Си Юнай-тед. Като футболист той направи 473 мача на клубно равнище с 226 гола, а за националния Ицо изигра 83 мача с 37 гола в тях. Спечелената " Златна топка " през 1994-а е върхът в кариерата му.

Треньорският път на Ицо мина през националния отбор, Селта Ви-го (Испания), Мъмелъ-ди Съндаунс (ЮАР), Литекс и ЦСКА. Съдбата обаче най-после го срещна с специалността -журналист, за която през годините на терена и до него постоянно се е изказвал не толкоз ласкаво. Геният в него обаче блесна и пред микрофона и сега той е измежду топ анализаторите на мексиканския тв канал " Унивижън ". За похлупак Ицо написа и книга, която споделя живота му и скоростно стана бестселър.

Бизнесмен на прехода - Васил Божков 

Божков е от онази порода предприемачи, които колкото повече опознаваш, толкоз повече разбираш, че въобще не познаваш. Ако беше иначе, от дълго време да е последвал ориста на стотиците герои на прехода, чиято популярност беше правопропорционална единствено на настоящата им банкова сметка. Какъв е Божков - хазартен император, осигурителен необут, строителен бизнесмен, финансова акула, топ колекционер, футболен президент?

Сигурно по малко от всичко това. Никой от дълго време не брои милиардите му, откакто още преди 20 години той излезе в челните места на ранглисти на най-богатите в района. Далеч по-интересна е формулата на триумфа му, трансформирала го от притежател на обмен бюра и бинго зали в член на Ню Йоркската академия на науките и сенатор в Конгреса на международните народи.

Математиката постоянно му е пособия да реши конфликтните уравнения на прехода. Като икономист е наясно, че производството е рисков бранш, само че положителният търговец постоянно печели. От шахматната дъска знае по какъв начин да сложи в шах всяка власт. Страстта към покера трансформира блъфиране-то във втора негова природа. Трябваха му 10 години, с цел да разбере тънкостите на играта в България и след това да му доскучае. Изнесе огромните си бизнеси в чужбина, а у нас остави заниманията си. Някои от тях, несъмнено, извънредно печеливши. Все отново неслучайно го назовават " Съдружника на шанса ".

Интелектуалец на прехода Антон Дончев

Авторът на " Време разделно " Антон Дончев надали си е представял, че същинското време разделно ще е това, в което самият той живее. Може би тъкмо поради това към момента не се наема да напише " Време разделно " 2 за новата реалност, както от дълго време приятелите му го пропагандират.

" Животът зависи от нашата нематериалност, а не от материалното ни съществуване. Всичко сс пречупва през културата, тъй като с помощта на нея се случва развъждането, посредством нея хората се възпитават и образоват ", обича да споделя мъдрецът. Той е уверен, че мандатното мислене е най-големият проблем на миналите 30 години.

" Парата заменя полезностите. Тя трансформира целия пейзаж. Има зла воля. Има и хора, които са прислужници на парите - те проповядват, че всичко се купува ", споделя създателят на " Време разделно ". Според него достолепието е в основата на обществото и на личността. А то не се купува. Може би всичко това накара Антон Дончев да бъде все по-мълчалив и внимателен в прогнозите си. Но все пак си остава оптимист: България няма да загине, откакто към този момент и сънародниците по света пращат децата си в български учебни заведения и издават вестници на родния език.

Детето на прехода- Емил Кошлуков

Таралежът на прехода -това е Емил Кошлуков. Бодлите му се усещат от първата студентска стачка до през днешния ден, когато към този момент е началник на Българска национална телевизия. Биографията му в действителност е огледало на интервала на измененията. Тя стартира да се написа още в 10 клас, когато го привикват за разпит в Държавна сигурност поради книгите на Солженицин и Желю Желев. И в случай че тогава минава единствено с мъмрене, до момента в който е в казармата в Елхово, го съдят на 6 години затвор за тласкане към протест в поделението. През 1989-а го освобождават предварително и от Старозагорския затвор, и от армията, тъй като към този момент е признат в " Английска лингвистика " на Софийския университет.

В Алма матер Емил продължава с инерцията и силата на към този момент умел отстъпник - основава Независимо студентско сдружение, цялостни залите с гневни младежи, проповядва непоносимост и неспокойствие към Българска комунистическа партия статуквото, учредява и Федерация. Член е на Координационния съвет на Съюз на демократичните сили и се включва в Националната кръгла маса. И въпреки че от 1991 -а до 1996-а учи " Политология " в Калифорнийския университет в Ел Ей, през цялото това време работи за президента Желю Желев.

През 1997-а се прибира дефинитивно в България малко след рухването на държавното управление на Жан Виденов. Но до " Новото време " - партията, на която става ръководител - има още 7 години. Кошлуков е човек единствено на бизнеса в медиите, само че се опитва и отвън тях. В интервала, когато у нас му е неразрешено да прави компании, провежда една за санитарни такъми в Македония. Запомнихме го с чепата журналистика " Таралеж " в Евроком и " факторът Кошлуков " по TV7. Създава продуцентската компания " Hoy фрейм медия ", чиито артикули удрят върхове на тв пазара. Емил минава и през " Алфа " на Волен Сидеров, където е програмен началник. От зимата на 2017-а дебаркира на " Сан Стефано ". Два са огромните въпроса към битието на Кошлуков през 30-те години на прехода, дебатирани от светските хроникьори: по кое време най-сетне ще си купи апартамент или къща, тъй като цялостен живот е по квартири, и по кое време най-сетне ще се ожени.

Засега няма съответни отговори. Затова пък Кошлуков - като един същински таралеж с бодли, е постоянно подготвен за скандални диспути в обществените мрежи, провокиращи радикални постове. Възпитаникът на Доган и Желю Желев се разписва в тв ефира с чепата журналистика - " Таралеж " в Евроком, " факторът Кошлуков " по TV7, където по-късно за малко е и изпълнителен шеф. След банкрута на канала на Цветан Василев " факторът Кошлуков " потегля по Канал 3. Създава продуцентската компания " Hoy фрейм медия ", чиито артикули удрят върхове на тв пазара. Емил минава и през " Алфа " на Волен Сидеров, където е програмен началник.От зимата на 2017-а стартират приключенията му на " Сан Стефано ", където също стартира да оговаря за пълненето на схемата. Първият напуснал поради " недоразумение " с Кошлуков е Константин Кисимов, оглавяващ дирекция " Информация ".

Новата началничка Уляна Пръмова пък няма по какъв начин да го уволни, откакто той демонстрира междинен пръст във воденото от него политическо предаване " Още от деня ". Два са огромните въпроси към би_ието на Кошлуков през 30-те години на прехода,дебатирани от светските хроникьори:кога най- след това ще си купи апартамент или къща, тъй като цялостен живот е по квартири, и по кое време най- след това ще се ожени. Засега няма съответни отговори. Затова пък Кошлуков - като един същински таралеж с бодли е постоянно подготвен за скандални диспути в обществените мрежи, провокиращи радикални постове.

Източник: https://blitz.bg/obshtestvo/lichnostite-na-prekhoda_news708174.html

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР