Христо Панев е художник живописец с богато творчество, любимо на

...
Христо Панев е художник живописец с богато творчество, любимо на
Коментари Харесай

Награждават художника Христо Панев с орден Св. Св. Кирил и Методий

Христо Панев е художник живописец с богато творчество, обичано на български и задгранични ценители на изобразителното изкуство. Взимайки поради огромните му заслуги в региона на културата и изкуството, Българското държавно управление предлага на президента Румен Радев да издаде декрет за награждаването му с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ – първа степен , оповестиха от държавната осведомителна работа.
Христо Панев е роден през 1942 година в село Крепост, община Димитровград, където твори интензивно и до момента.

Снимка на Христо Панев: Училище „ Христо Ботев “, с. Крепост /Сграфито/
Дипломира се като художник по специалността „ графика “ във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “ през 1969 година От 1976 година е член на „ Съюза на българските художници “. Член е и на Международната академия за изкуство към UNESCO „ Нова епоха “ и почетен член на Руската държавна академия по изкуствата.
Творческата биография на художника Христо Панев е обвързвана с Велико Търново , където в региона на Самоводската чаршия се намира и фамилната изложба „ Панев “. В галерията същински ще ви завладее красивото изкуство на художниците, показани там.

Снимка: Галерия " Панев "
Христо Панев твори в региона на живописта, графиката, илюстрацията на книги и монументалните изкуства. Негови картини се намират при ценители в България, Съединени американски щати и доста страни от Европа и Азия (Германия, Швейцария, Австрия, Словакия, Унгария, Италия, Русия, Турция) и други

Снимка на Христо Панев:  " Плодородие "
Носител е на премията на Велико Търново за 2006 година, за своя принос за развиването на града и общината, и на още доста други оценки и награди за своите художествени творби.

Снимка на Христо Панев: " Болярка "
В фамилията на Христо Панев всички са художници - брачната половинка му Иваничка Панева е бележит живописец, известна с красивите си пейзажи на Велико Търново, а синът му Габриел Панев е съвременен художник от младото потомство български създатели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР