Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите, заяви, че сферата

...
Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите, заяви, че сферата
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев подкани Асен Василев да дарява заплатата си на актьор

Христо Мутафчиев, ръководител на Съюза на артистите, съобщи, че сферата на културата е ощетена и в сегашния бюджет, и От съюза на артистите се опълчват на политиката на неглижиране на културата от страна на всички ръководещи. От измененията до през днешния ден всички ръководещи са длъжници на културните дейци, уточни Мутафчиев.

" Вместо да просвещаваме нацията, разрешаваме да се сътвори концертна зала за чалга . Не е издигнат един нов спектакъл в България или една нова театрална зала ", посочи той.

" Всички се закичват с медали, като приказват за Ваня Балканска, за Георги Господинов, тъй че тези длъжници в страната би трябвало да седнат и да помислят, а освен да си гледат цифрите. Изкуствата и културата са инвестиция в бъдещето на нацията , децата и страната ", разяснява Мутафчиев.

Като послание към финансовия министър Асен Василев Мутафчиев увери, че културните дейци не пищят за заплати, а желаят действителен ангажимент за вложения и разноски в областта на културата. Мутафчиев даде образец, че има артист, който получава 500 лева заплата, и прикани финансовият министър да дава неговата си заплата на въпросния артист , тъй като нямало по какъв начин да се живее с такава сума.
 КНСБ желае 2 милиарда лева за просвета в Бюджет 2024
КНСБ желае 2 милиарда лева за просвета в Бюджет 2024

Синдикатът упорства за 35% растеж на заплатите на чиновниците в музеите, библиотеките и читалищата

Той желае да се задължи министърът на финансите Асен Василев да се съобрази с подписаното браншово съглашение за начална стартова заплата за културните дейци в размер на 2 000 лева

Няма публична статистика за напусналите актьори и артисти в последните години. Ако страната не може да се погрижи за към 5 000 души общо в целия бранш в цялата страна, тогава за каква страна приказваме, запита Мутафчиев.

Друг следващ проблем е неналичието на хора - 51 културни института в цялата страна към този момент се задъхват. Все повече младежи, които приключват НАТФИЗ, остават в София и чакат да ги поканят да работят в Народния спектакъл " Иван Вазов ". Заплатите в областта на културата в провинцията са унизителни, тъй че напълно скоро в театрите, които не са в столицата, няма да има кой да играе, предизвести Мутафчиев.

Христо Мутафчиев разкритикува и положението, в което се намират театралните подиуми в България и неналичието на средства за тяхното поддържане. " Сцените ни са от 1936 година Като седне фенът, столовете са такива, че с коленете си запушва ушите и не чува какво се случва на сцената ", показа болката си огромният български артист.
 Сектор
Сектор " Сценични изкуства " слага три претенции пред ръководещите

Методиката за финансиране се потвърдила като неефективна

Росен Белов, артист в спектакъл " София " и член на НСФ " Култура ", даде образец, че се е натъкнал за публикация за търсене на чиновник за първа цигулка в Софийската филхармония в размер на 1185 лева Един музикант или балетист стартират своето обучение към 5-годишни, а един балетист се пенсионира след 35-годишна възраст, а пенсията им е под 800 лева, уточни Белов.

" Срамота е това, боли ме едни музиканти и балетисти да получават такива суми. С този Бюджет 2023 и заделените средства в размер на 0.4% не знам по какъв начин си мислите, че културните дейци оцеляват. Изкуството и културата не са магазин да се вкарат 5 лв. и да изкара огромна облага. Ние влагаме в бъдещето на децата, в бъдещето на политици, на медици, на учители. Оставили сме ги някъде в дъното да мизерстват и желаеме единствено да изкарват облага. Няма по какъв начин, не става по този метод. Културата е изтласкана някъде в ъгъла , а на следващия ден ще стартират да закриват читалища, библиотеки, театри и остават единствено чалга заведенията ", разяснява Белов.

Борис Начев, ръководител на Национална федерация " Култура " към КНСБ уточни, че обстановката в областта на културата е доста сериозна, доста тежка и Бюджет 2024 година би трябвало да се даде глътка въздух на културата.

Припомняме, през днешния ден поради ниското възнаграждение в бранша.

От своя страна, отрасловият министър Кръстю Кръстев увери, че е на тяхна страна и ги поддържа и даде обещание бюджетът за просвета за 2024 година да е
 Творците желаят най-малко 1% от Брутният вътрешен продукт в бюджета за просвета до три години
Творците желаят най-малко 1% от Брутният вътрешен продукт в бюджета за просвета до три години

Според Христо Мутафчиев без неотложно нарастване на средствата почват банкрути на културни институти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР