Христо Кръстев дегизиран в предаването "Шеф под прикритие". Тръгна делото

...
Христо Кръстев дегизиран в предаването "Шеф под прикритие". Тръгна делото
Коментари Харесай

Да наемеш за реклама бившата на врага си


Христо Кръстев дегизиран в предаването "Шеф под прикритие ".

Тръгна делото против притежателя на „ Олинеза “ Христо Кръстев, упрекнат за кражбата на дяловете на съдружниците си и източване на завода за лютеница и майонеза

Кой е Христо Кръстев? Добър собственик на завода си „ Олинеза “, който заплаща за ПР, с цел да стане основен воин на предаването „ Шеф под прикритие “ и който е подготвен да се разплаче, до момента в който слуша история за детенце с развалено зрение на своя работничка? Или самозабравил се предприемач, който заплаща на някогашната държанка на прецакания си съучастник и най-върл зложелател Елен Колева, с цел да популяризира лютеница и горчица с марката „ Олинеза “?

 Елен Колева и Александър Найденов в интервала, когато бяха двойка.

ТВ фенът несъмнено се е объркал тези дни, откакто видя и двете превъплъщения на Кръстев на синия екран.

Всъщност нищо от това, което е на тв приемника, няма никакво значение за истината, тъй като тя е напълно друга. Защото Христо Кръстев е обвиняем по 4 обвинявания за кражба на дялове на съдружниците си с подправени документи, за източване на компанията, за длъжностни и данъчни закононарушения.

Това разкрива в трогателно писмо до медиите някогашния стопански шеф на завода „ Олинеза “ Красимир Генов. До лятото на 2015 година той е член на борда на шефовете на „ Партньори “ АД, по това време най-големият мажоритарен притежател в „ Олинеза “ ООД.

„ Останах покъртен от наглостта, с която един човек се пробва да „ излъска “ обществения си облик и да се облече в одеждите на бял и добър притежател на „ Олинеза “. Защото каквито и премени на благонравна овчица да надене един свиреп вълк, той постоянно ще си остане в очите ми лъжец, който не се посвени да открадне от съдружниците си завода с поредност от подправени събрания на акционерите, подправени прехвърляния на дялове, имущество и търговски марки за десетки милиони лв. “, написа Генов.

„ Олинеза “ е въвелечена в братоубийствена война още при започване на 2015 година, когато притежателя на 60 на 100 от завода Александър Найденов стартира да трансферира собствеността на общо 29 броя търговски марки и 9 броя промишлени дизайна и учредява с тях необикновен залог в интерес на кипърската офшорка „ Аносеп Ентърпрайзис Лимитед “.

Твърди се, че самият Найденов управлява тази компания, която играе на цигарения пазар в Русия. Залогът би трябвало да обезпечи контракта за покупко-продажба сред „ Аносеп “ и „ Олинеза “ за 15 млн. лева, подписан на 17 юли 2015 година Според Найденов това е контракт за доставка на растително олио за бъдещите 10 година Според Кръстев това е „ фиктивен дълг на завода, тъй като такава сума в никакъв случай не е постъпвала в „ Олинеза “.

Не е ясно дали това деяние играе ролята на спусък за цяла поредност противозаконни дейности на Христо Кръстев. „ С поредност от дейности той съумя да понижи каузи ми в „ Партньори “ АД, който беше мажоритарен притежател в „ Олинеза “ от близо 50 на 100 на 2,02 на 100 “, споделя Генов.

За закононарушенията е сезирана и Софийска градска прокуратура, която през юли 2018 година излиза с обвинителен акт против Христо Кръстев, майка му Лилия Христова и изпълнителния шеф на завода Иван Янков.

„ Историята на „ Олинеза “ потегля през 1994 година Александър Найденов притегля в екипа на сдружението Христо Кръстев – като елементарен наемен служащ, който да движи индустриалните процеси. С времето Кръстев става съсобственик в „ Олинеза “, а през 2015 година държи 40 на 100 от акциите й дружно с други съдружници посредством „ Партньори “ АД. Основателят на фабриката Александър Найденов има 60 на 100 посредством „ КИЛТ “ АД.

 Христо Кръстев

Но през лятото на 2015 година Кръстев, на който по-рано са му подали пръст, желае да отхапе цялата ръка и желае цялата власт и в действителност узурпира дяловете на съдружника си Александър Найденов и на останалите акционери “, написа Генов.

Едно от основните дейности по завладяването на завода „ Олинеза “е подправено общо заседание извършено сякаш на 14 август 2015 година На него Христо Кръстев и Иван Янков взимат решение за изключване на „ КИЛТ “ АД на Александър Найденов като съучастник и пускат искане за дейности по отношение на Найденов по член 145 от Търговския закон – т.е. да дава отговор с имуществото си за вреди, породени на сдружението, като основанието за това е
залог на комерсиалните марки въз основа на контракта с сдружението „ Аносеп “.

От записите на охранителните камери излиза наяве, че съвещание не е имало. Около 8 ч за няколко минути Кръстев и Янков са заседавали в зала, охранявана от хора, които не позволяват никого вътре.

Още същия ден стартира престъпното източване на сметките на „ Олинеза “ от Иван Кръстев. На 17 август той превежда 180 000 лева на свързаната с него компания „ Кокони “ ООД с съображение за заплащане по контракт от 14 август и фактура без да има действителна доставка на артикули и услуги.

Същия ден превежда още 185 000 лева на свързаната с него компания „ Хриси 99 “ ЕАД, благосъстоятелност на майка му, по контракт от 14 август и без фактура. На 18 август превежда още 300 000 лева още веднъж по контракт и без доставка. На 28 септември прави необикновен
залог в интерес на „ Хриси 99 “ ЕАД на финансови средства и движимости на обща стойност 2 922 434 лева Парите са 2 385 000 лева, а цялото офис съоръжение и индустриални уреди са за 537 434 лева по амортизационна стойност.

Следват поредност от неизгодни покупко-продажби за източване на завода на обща стойност 26 119 618 лева На 20 септември Кръстев дружно с Иван Янков, изпълнителен шеф на завода продават общо 29 броя търговски марки и 6 броя индустриален дизайн на „ Тритон “ ООД за сумата от едвам 170 000 лева при пазарна стойност на същите от 24 987 000 лева

След това на 15 октомври продава 8 парцела на сдружението на от 1 200 00 лева при пазарна цена от 1 509 200 лева На 8 декември с подписа на Иван Янков, само че подтикнат от Христо Кръстев са продадени още 15 парцела, благосъстоятелност на „ Партньори “ АД. Купувач е „ Олинеза Премиум “, представлявано от Иван Кръстев.

 Заводът „ Олинеза “

Продажбата е за 548 588 в. при пазарна оценка 1 542 006 лева

В обвинителния акт в детайли са записани извършените от Христо Кръстев, Иван Янков и майка му Лилия Христова поредност от подправени общи събрания на акционерите на „ Партньори “ АД – общо 6 в интервала от 7 октомври 2014 година до 31 декември 2015 година С тях е повишен капитала на „ Партньори “ АД от 77 240 лева на 1 724 000 лева с апорт на 5 недвижими парцела като се издават 1647 250 поименни акции с право на глас с номинал 1 лев. Така Христо Кръстев получава без правно съображение 47,963 на 100 от собствеността на Красимир Генов, равняващо се на 1 021 718 лева от неразпределен дял в „ Партньори “ АД и 739 599 лева от недвижимо имущество, благосъстоятелност на „ Партньори “ АД, както и 28 на 100 от дяловете на Красимир Генов в „ Олинеза “ ООД, равняващо се на 7 958 576 лева от цената на „ Олинеза “ като дружество и 3 592 996 лева доходи от съучастия.

Освен това е придобил и 28 на 100 от дяловото присъединяване на Красимир Генов в „ Партньори 2011 “ АД на стойност 345 337 лева Всички тези противозаконни дейности по прехвърляния на дялове носят носят на Генов щета на обща стойност 13 658 226 лева, съгласно обвинителния акт на СГП.

Последното обвиняване против Христо Кръстев е неплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери – за 47 000 лева още веднъж с използването на документ с погрешно наличие в годишната си декларация от 2015 година Той не е заявил доходи за 487 000 лева и разноски за 15 000 лева

Христо Кръстев е обвиняем по 4 члена на Наказателния кодекс – член 212 за потребление на документи с погрешно наличие, член 203 за длъжностно заграбване в изключително огромни размери, представляващо изключително тежък случай, при което лишаването от независимост е до 30 години, член 220 за подписани неизгодни покупко-продажби и член 255 за укриване на налози.

„ Общественият ракурс на моята болежка е подбуден от това, че не е обикновено човек, който е направил толкоз доста зло на съдружниците си и предприятието, в което си вади хляба, да се показва като добродушен човек, който е подготвен да отдели от залъка си, с цел да види служащите си усмихнати. Защото това фрапантно контрастира с методите му на деяние и държание в действителността “, написа до медиите Красимир Генов.

Остава да забележим дали българското правораздаване ще успее да се оправи с този типичен проблем за плячкосване на съдружници в българския бизнес във времената на прехода. /breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР