Христо Ковачки не се е появявал публично от години, но

...
Христо Ковачки не се е появявал публично от години, но
Коментари Харесай

Ковачки - невидимият енергиен бос

Христо Ковачки не се е появявал обществено от години, само че бизнесът му се разраства със забележителни темпове

© Цветелина Ангелова Свързани с Христо Ковачки компании подадоха четири обособени предложения за АЕЦ " Белене ", само че страната, в лицето на енергийния министър Теменужка Петкова твърди, че не знае кой стои зад тези компании. " Атоменергоремонт ", ОЗК, Топлоелектрическа централа " Марица 3 " бяха приватизирани преди време от Ковачки и по-късно трансферирани към офшорни сдружения, както и основаните от свързани лица и компании търговци на ток " Гранд енерджи дистрибюшън " и " Юропиан трейд оф енерджи ", които са единствените с достъп до силата от централите на Ковачки.

Същите претенденти за " Белене " бяха поименно посочени като следени от него и в сигнал до Комисия за защита на конкуренцията за операции на енергийната борса от четирите национално показани работодателски организации, само че председателката на антимонополния орган Юлия Ненкова отхвърли да направи инспекция, тъй като не виждала съгласуваност сред сдруженията. Столичната община пък отхвърля да направи инспекция в закъсалата " Топлофикация София ", която се управлява от някогашни чиновници на Ковачи, а преференциалната електрическа енергия от нея се изкупува на минимална цена от " Гранд енерджи дистрибюшън ". От този контракт, подписан без конкурс, пропуснатите изгоди за парното са десетки милиони годишно, само че и тук институциите ослепяват за наличието на Ковачки. Не го виждат и екоинспекторите в Стара Загора и Перник, които безмълвно позволяват в централите му да се горят съмнителни боклуци по противоречива технология.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Оставащ незабележим за държавните институции, Христо Ковачки се трансформира в най-големият частен производител на ток в България и най-големия търговец на електрическа енергия с общи обороти от над 1.5 милиарда лева на година. Така безусловно може да диктува разпоредбите в бранша и даже да взе участие в АЕЦ " Белене ". След края на политическия му план, закриването на веригата магазини " Европа " и затварянето на мини се предполагаше, че тежестта му ще намалее. За това, че се случва тъкмо противоположното, сигурно има също невидимо към този момент пояснение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР