Христо Ковачки © Цветелина Николаева 1. Христо Ковачки владее целия

...
Христо Ковачки © Цветелина Николаева 1. Христо Ковачки владее целия
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Христо Ковачки

© Цветелина Николаева 1. Христо Ковачки владее целия цикъл в енергетиката: копае, транспортира, изгаря и продава. Фирмите му имат обороти за над 1.5 милиарда лева

" Защо едни компании са по-успешни от други? " Този въпрос задава Христо Ковачки в книгата си " Вселенски ред. Теория на познанието " (издадена през 2013 г.) и по-късно самичък дава отговор: " Успехът не е клуб, в който могат да членуват единствено избрани от ориста хора. Той е умеене за асимилиране на знания с избрана експедитивност. " Доколко философският етюд на енергийния магнат може да е житейско верую, всеки може да чете и да си преценя. Но самият Ковачки очевидно впечатляващо бързо е усвоил знания по какъв начин да прекалибрира разпадащата му се и свръхзадлъжняла империя. Естествено с публичен запас и на гърба на данъкоплатеца.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Само за няколко години известният с множеството си въглищни мини и тецове предприемач е почнал да се трансферира в друга област от енергетиката. Той се е трансформирал в най-големия търговец на електрическа енергия в страната с оборот от над половин милиард лв.. Заменяйки въглищата с нови инициативи (като да вземем за пример изгарянето на боклук), приходите на компаниите от групата му се усилват с цели 25% през 2018 по отношение на 2008 година, достигайки 1.5 милиарда лева, а огромните загуби от предишното са превърнати в облаги. Или казано другояче, досегашните упования, че с влизането на по-строги еконорми бизнес империята на Ковачки ще залезе, освен не се оправдават, ами се случва тъкмо противоположното - въздействието му в бранша е все по-осезаемо. Вижте историята тук.

2. Ще има ли нов стадион на ЦСКА в Борисовата градина

Борисовата градина е сърцето на София. За всяка смяна в нея ще се спори, само че за една може да се чака война. Стадион " Българска войска " е огромната въпросителна в парка. Той нито може да бъде опустошен, нито оставен в настоящия си тип. Лека рационализация, каквото планува новият организационен проект на парка (ПУП), няма да бъде задоволителна за оборудването, в случай че то продължава да се употребява за футбол. Подробности четете тук.

3. Пиратски филм: по какъв начин и за какво ГДБОП удари районни оператори

Четвъртък, 13 юни, в епизод 1 държавната машина нахлува в пет дребни доставчика на телевизия и интернет със подозрения за пиратство. Петък, във втора серия са оповестени законови текстове, които да засилят същата битка. Дори да става дума за разнообразни филми, сюжетът е обвързван и директно визира бизнеса с телевизия. Интересът е огромен, тъй като българинът гледа доста телевизия, и то платена - съвсем 90% от семействата употребяват такава услуга по кабел, спътник или през интернет. Но пазарът е съсредоточен в три оператора - " Булсатком ", А1 и БТК, с към 65% и още над 250 доставчика. Отделно и при наличието каналите са доста, само че силата е в най-гледаните - bTV и " Нова тв ". Съвсем основателно операторите желаят да преборят сивата или даже черна конкуренция, а медиите желаят да получават пари за наличието си. Въпросът с акциите на страната е дали са премерени, или просто не се удрят дребни играчи, с цел да се свие напълно конкуренцията. Вижте в този текст.

4. Арестуваните Ветко и Маринела Арабаджиеви са продали " Виктория палас " в Слънчев бряг. Фирмата покупател се свързва с братята Маргини

Не е елементарно да се прави бизнес, до момента в който страната те проверява за образуване на незаконна група, данъчни закононарушения и пране на пари. И след изгонване от Испания те държи под арест в София.

Насред този сюжет пристигна новината, че Ветко Арабаджиев е продал една от перлите в хотелската си корона - петзвездният хотел " Виктория палас " в Слънчев бряг. Цената на договорката е 50 млн. лева, като това я прави най-голямата в туризма за сезона. Купувач е " С.Б. Роял хотелс ", на пръв взор непопулярна в хотелиерския бранш компания. Информацията към нейната благосъстоятелност обаче води следите към създателите на групировката СИК Красимир и Николай Маринови, по-известни като братята Маргини, както и към третия брат от семейството - Димитър, който не е показвал директно наличие в незаконния свят.

5. Хубаво е, само че е подправено: по какъв начин галерия с имитации съвсем провокира спор за черния пазар на изкуство у нас

Изложбата " Модернизъм и авангард. Българската вероятност " в частната софийска изложба " Структура " имаше всички шансове да се трансформира в едно от значимите събития в културния плакат тази година. Заявката: да попълни бели полета в историята на българското изкуство и да запознае публиката както с недотам известните имена на българския модернизъм, по този начин и с непоказвани творби на одобрени създатели.

Дни след откриването й на 30 май изложбата притегли вниманието и провокира бурна реакция по изцяло непредвиден мотив: част от работите в нея (поне четиринайсет от тях) се оказаха подправени. Историята четете в този текст.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР