Христо Иванов попита ГЕРБ така ли си представят конструирането на

...
Христо Иванов попита ГЕРБ така ли си представят конструирането на
Коментари Харесай

Провокацията на ДПС с Пеевски постави под въпрос конституционната реформа

Христо Иванов попита ГЕРБ по този начин ли си показват конструирането на болшинствата

Вчерашният избор на глобения по „ Магнитски “ за корупция народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски продължи да отеква и през днешния ден в Народното събрание (НС). Припомняме, че Пеевски получи място в парламентарната Комисия по конституционите въпроси с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ и с помощта на „ Възраждане “ , които пропуснаха гласуването.

Днешното пленарно съвещание в Народно събрание стартира с остра декларация на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ в лицето на Христо Иванов.

„ Вчера станахме очевидци на попълване на конституционната комисия “, разгласи Иванов и добави: „ Не стана добре. Една парламентарна група сподели, че подхожда към този въпрос на подбив. Друга се отхвърля от това, че с нейното безучастие стана този избор. Колегите от ГЕРБ не знам дали по този начин си показват конструирането на болшинствата в този парламент - a la carte, както се споделя, шведска маса и то тъкмо в тази компания. Това ли е битката със себе си, за която другояче доста подходящо говорите? Колеги, мисля, че би трябвало да си дадем сметка, че този развой е толкоз нежен , че би трябвало да подхождаме доста деликатно към него. Аз, почтено казано, първата ми реакция беше да излезем от процеса . Но си споделих „ може би ние не сме си свършили работата “. Може би ние не сме били задоволително безапелационни, задоволително диалогични, с цел да убедим всички, че би трябвало да подходим към това като към нещо изключително; не като просто попълване на някакъв състав на някаква комисия според парламентарните традиции. “

Христо Иванов предложи „ да си дадем няколко дни малко да се успокоим “.  Другата седмица ПП-ДБ щели да проведат нов кръг съвещания.

„ Ще проговорим концепциите ни за това каква би трябвало да бъде тази комисия , тъй че тя да може да си свърши работата убедително; тъй че жителите, всички жители да могат да повярват в това, което се опитваме да създадем и да предложим нейното реконструиране , с цел да може този развой в действителност да има резултат. Не на подбив “, сподели още Христо Иванов. С това той загатна, че Делян Пеевски следва да бъде изтеглен от комисията.

Думите на Иванов провокираха реакции от съвсем всички парламентарни групи.

С остра декларация излезе Йордан Цонев от името на Движение за права и свободи. Той бе безапелационен, че конституционната промяна ще се извърши с присъединяване на Делян Пеевски. Цонев даже разгласи, че Пеевски бил в основата на проектопромените в Конституцията, които ще предложи Движение за права и свободи - това предизвика усмивки и смях в залата и коридорите.

Избирателите на „ Движението за права и свободи “ също не били удовлетворени от „ прегръдката “ с ПП-ДБ.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ отговори с остра подигравка по отношение на Христо Иванов. Според него прегръдката на Движение за права и свободи с ПП-ДБ била едностранна – т.е. първите прегърнали вторите откъм гърба.

Костадин Костадинов от „ Възраждане “ сложи въпроса за какво не са били потърсени като трета мощ в Народното събрание за конституционните промени . Вместо това ПП-ДБ поискали поддръжка от четвъртата в лицето на Движение за права и свободи. Костадинов прикани това да бъде поправено.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от своя страна акцентира, че са предупреждавали какво ще се случи и че реформаторските сили в лицето на ПП-ДБ в този момент са осъзнали, че няма да имат надзор върху процеса. Силите на статуквото целяли основният прокурор Гешев да бъде заменен с „ Пешев “ , изясни още тя.

В коридорите малко изказване пред медиите направи самият Делян Пеевски, който изрази недоволството си от Христо Иванов и ПП-ДБ.

„ Г-н Иванов би трябвало да разбере следното: наше право е да решаваме кой ще взе участие в комисията и в случай че желае да прави конституционна промяна, по този начин ще бъде! Те не могат да бъдат морални съдници на който и да било. Плюс това в предишното има доста случаи, които демонстрират, че те не могат да бъдат морални съдници. Вие може да се сетите кои. Най-малкото господин Христо Иванов може да бъде съдник на мен или на някой. И той го знае доста добре “, сподели Пеевски.

Гледайте изявлението на Пеевски тук:



 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР