Христо Иванов коментира случващото се около Иван Гешев.Решението на Конституционния

...
Христо Иванов коментира случващото се около Иван Гешев.Решението на Конституционния
Коментари Харесай

Христо Иванов: Гешев е дал изобилни основания да се иска неговото отстраняване

Христо Иванов разяснява протичащото се към Иван Гешев.

Решението на Конституционния съд отваря пътя към един механизъм за търсене на отговорност на основния прокурор, който беше подложен под подозрение от Висшия правосъден съвет, когато беше сезиран от проф. Янаки Стоилов (служебен министър на правораздаването - б.р.). Тогава ВСС си затвори очите, та се наложи в този момент Конституционен съд да им каже очевидното - длъжни са да прегледат всъщност причините в интерес на това, че Иван Гешев е осъществил изискуемите от Конституцията предпоставки за освобождението му. 

Това сподели в изявление за БНР Христо Иванов, ръководител на ПГ на " Демократична България " и водач на " Да, България ", който оглави краткотрайната парламентарна комисия за разработване на промени в Конституцията, касаещи правосъдната система. Според Иванов основният прокурор Иван Гешев е  " дал изобилни учредения да се твърди, че е направил дейности, които уронват престижа на правосъдната власт. ВСС би трябвало да огледа с обикновена обективност на обстановка, в която ЕСПЧ е осъдил България поради думи на основния прокурор - точно думи, нарушаващи презумпцията на непорочност, фундаментална причина за професионално държание на един прокурор ", даде образец Иванов. 

По думите му проблем е това, че изборът на нови членове на Висш съдебен съвет зависи от същото конституционно болшинство.  " Парламентарната квота в него се избира с 2/3 болшинство в Народното събрание ". 

Христо Иванов изказа мнение, че в Народното събрание изненадващо е тръгнал " политически развой на топене на избрани съвести. ДПС предложи свои промени в Конституцията, които в основни свои детайли са задоволително покрай това, което от дълго време се знае, че би трябвало да се случи като промени, на база на рекомендации на Венецианската комисия. Изгодата тук, което важи и за ГЕРБ като модернизация, е, че присъединяване в приемането на едни промени в Конституцията им икономисва да понесат политическата цена за още един политически цикъл, в който това, което и нашите интернационалните сътрудници предлагат от десетилетия да се случи в България, ще се случи ", добави той.

Според ръководителя краткотрайната парламентарна комисия за разработване на промени в Конституцията, ако Движение за права и свободи и ГЕРБ не гласоподават измененията, ще би трябвало да платят нужната цена.  " Няма процедура, която от единствено себе си да докара до избора на непокътнат основен прокурор или порядъчен състав на Висш съдебен съвет. Това го вземат решение хора и те би трябвало да поемат отговорността за това ", акцентира Иванов, написа Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР