Христо Иванов, когато стъпи на брега на Росенец, се позова

...
Христо Иванов, когато стъпи на брега на Росенец, се позова
Коментари Харесай

"Биволъ": Сараят "Росенец" е на терен от "Лукойл" с пари от КТБ



" Христо Иванов, когато стъпи на брега на " Росенец ", се базира на следствие на „ Биволъ “. Всичко това ние сме го изложили. Всеки един детайл към тази резиденция е абсурден. „ Росенец “, е следствие, по което работим от 2015 година ".

Това сподели за БНР проверяващият публицист Димитър Стоянов от уеб страницата „ Биволъ “:

" Парцелът, на който е издигнат този сарай - лятната резиденция на Ахмед Доган – е част от активите, които в миналото са принадлежали на „ Нефтохим – Бургас “ и са приватизирани от държавното управление на ОДС. Мисля, че е от 1999 година договорката и „ Нефтохим - Бургас “ става част от масата, която е приватизирана от „ Лукойл - България “. " Лукойл " безусловно дава във възмездна договорка, на компания, обвързвана с Ахмед Доган, този имот. Сараят е издигнат с заем от банкрутиралата КТБ - 20 милиона лв.. Фирма, която публично се занимава с създаване на зелени паркове – ВЕИ-та - получава кредитната линия. Кредитът остава в графата „ неприятни заеми “.

Всичко в градежа е компрометиращо, посочи Стоянов и напомни, че връзката с „ Лукойл “ дълго е изследвана като евентуално доказателство на изказванията за съгласуваност на Ахмед Доган с съветските служби. Той напомни, че през 2016 година Доган и Делян Пеевски са оповестени за „ личност нон грата “ на територията на Турция поради контрабандни цигари с лейбъл на " Булгартабак ":

„ Официално турските управляващи изявиха позиция, че Ахмед Доган е обвързван с съветските служби. Това прекачване на активи на „ Лукойл “ – на терена, на който е издигнат сараят - също може да ни наведе на размишления за връзка сред Доган и съветските служби “.

Бреговата линия на България е изключителна държавна благосъстоятелност и няма нито един законов акт, по силата на който това да може да се обезсили, акцентира проверяващият публицист.

„ Може би порочната скица, обвързвана с резиденцията на Доган, стартира с приватизацията на „ Лукойл “. Не настоявам, че Доган има нещо общо с това, само че е реалност, че сега, в който съветската компания придобива активи, той стартира да се облагодетелства от тях. Тук няма място за коментар. Това не би било никакъв проблем, в случай че тази форма на облагодетелстване ставаше по някакъв легален метод. Когато някой придобива парцел, който няма по какъв начин да бъде частен, тъй като изключителната държавна благосъстоятелност няма по какъв начин да стане частна, когато един градеж в никакъв случай няма да бъде актуван с акт 16, тъй като няма по какъв начин да се изясни кой е дал позволение и когато статутът на един парцел се държи провесен, тъй като няма потребен ход, само че индивидът, който го владее, е толкоз мощен, че не може да се постави крайна точка, това демонстрира, че в България действително няма народна власт. Защото демокрацията е права и отговорности “.

Стоянов изрази вяра акцията на „ Да, България “ да не измести публичното внимание от останалите кавги, тъй като „ в последните няколко седмици имаме доста сериозна централизация на сигнали, свързани с тежка корупция по всички етажи на властта “.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР