Христо Христев е адвокат и преподавател по право на ЕС

...
Христо Христев е адвокат и преподавател по право на ЕС
Коментари Харесай

В разпространените записи на президента измяна няма

Христо Христев е юрист и учител по право на Европейски Съюз в СУ " Св. Климент Охридски ". Коментарът е от профила му във " Facebook " и е във връзка публикуваните от прокуратурата записи, от които излиза наяве, че президентът Румен Радев е подслушван, а държавното обвиняване е водело дело, което е спряно.

Чл. 103 от Конституцията на Република България в действителност е задоволително явен текст. Той дефинира, че президентът има имунитет против наказателно гонене за времето на мандата му. Единствената догадка, в която може да бъде осъществена отговорност на президента през времето на мандата му, и то, разумно, в случай че бъде отхвърлен по реда на член 103, алинея 2 и 3, е избрана в член 103, алинея 1 от конституцията и е обвързвана с реализирането на държавна измяна. Конституцията няма лично определение за държавна измяна, само че в наказателното право това е едно задоволително добре познато и ясно уредено закононарушение.

Ако лице, което заема длжъността президент, е направило обективно дейности, които са съставомерни на обещано закононарушение преди началното на мандата му или през време на мандата отвън кръга на дейности по осъществяване на служебнтие му отговорности,

наказателна отговорност не може да бъде осъществена, до момента в който то заема длъжността президент,

само че би могла да се осъществя откакто лицето към този момент не заема тази служба. Съгласно член 25, алинея 1, т. 3 от Наказателно-процесуалния кодекс наказателното произвеждане против лице, което разполага с имунитет се стопира, а според член 220, алинея 1 Наказателно-процесуален кодекс наказателното гонене против лице с имунитет се възбужда след отпадането на имунитета, в случай че не са налице други спънки за това.

В публикуваните записи от диалог сред лица, едно от които се допуска, че е президентът на републиката, аз персонално признаци за измяна не виждам. Съмнявам се, че ще се откри уважаващ себе си правист, който да види сходни детайли. Стои обаче въпросът по какъв начин са направени тези записи със специфични разследващи средства. Кой е подслушван, на какво съображение? Защото това няма по какъв начин да е настоящият президент.

Стои също въпросът законно ли е да се разгласява наличието на СРС,

което е обвързвано с висящо или спряно наказателно произвеждане, изключително поради на наредбите на член 145а, алинея 1 и 2 от Наказателния кодекс.

Накрая, даже официално да има площад за пояснение какво тъкмо значи " държавна измяна " по член 103, алинея 1 Конституция на Република България, юридически интерес да се насочи сходно искане за пояснение има единствено в Народното събрание, тъй като само не по-малко от 1/4 от народните представители могат да изискат да бъде повдигнато обвиняване по този текст, за приемането на което са нужни гласовете на 2/3 от народните представители.

Ако някой приготвя почвата, с цел да повдига обвиняване в Народното събрание, това към този момент е друга тематика...
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР