Христо Христев е адвокат и преподавател по Право на ЕС

...
Христо Христев е адвокат и преподавател по Право на ЕС
Коментари Харесай

Прокуратурата си търси публика, която да й ръкопляска

Христо Христев е юрист и учител по Право на Европейски Съюз в СУ " Св. Климент Охридски ". Коментарът е от профила му във " Facebook ". Заглавието е на " Дневник ". Поводът за текста е концепцията на претендента за основен прокурор и настоящ зам.-главен прокурор Иван Гешев. В нея се споделя, че " цената за така наречен престъпен преход не може и не би трябвало да бъде плащана единствено и само от елементарните български жител и данъкоплатци ", както и че шеф на магистратите са българските жители и " ние сме длъжни да им дадем " продукта ", който те чакат от нас. Този артикул се назовава,,справедливост ".

По мотив на концепцията на единствения и най-хубав претендент за, става известно, най-важния пост в нашата така наречен страна. Може би съм демодиран или окончателно доверчив, само че не знам за какво си мисля, че доколкото прокуратурата е част от правосъдната система, а не от изпълнителната или някаква друга форма на политическа власт, тя не може и не би трябвало да действа в политическа логичност. И е

надълбоко неправилно работата й да се осмисля, изяснява и концептуализира в политически категории.

Доколкото прокуратурата е част от системата на правораздаване, нейната функционалност, смисъл и същина, не е да дава отговор на някакви хипотетични упованията и настроенията на жителите, а да ползва тъкмо и обективно закона.

Прокуратурата не е политическа власт, тя не взе участие в избори, не носи политическо посланичество, не показва политически хрумвания и ползи, най-малко по този начин, както е уредена в българската конституция. Дори когато упованията на жителите се разминават със закона, прокуратурата би трябвало да го ползва. Защото това в действителност е изцяло реалистична догадка в България, а и във всяко друго " общество ", което назадва към първобитно-общинния модел на взаимен живот сред човешките човеци, което

действа не съгласно това, което предписва законът, а по модела " имам човек "...

Затова е повече от притеснително, когато за бъдещата работа на държавното обвиняване се приказва посредством речитатив и мисловни структури, които целят да задоволят/се харесат/отговорят на настроенията на някаква евентуална аудитория, която ще ни ръкопляска, а не на правноопределените измерения, в които работи прокуратурата.

Оттам нататък концепцията за смяна посредством надграждане и задълбочаване на това, което е предписание държавното обвиняване до момента, е логичен и на практика неиздържана. Също както и говоренето за неналичието на правдивост и това по какъв начин тя ще бъде въздадена посредством задълбочаване и надграждане на несправедливия метод, по който по дифолт е работило до момента държавното обвиняване, откакто твърдим, че няма правдивост, само че в този момент ще я въздадем. За мен сходна структура няма рационално пояснение, в случай че не е ориентирана към хипотетична аудитория от откровени идиоти. Дали публиката е такава, не знам. Но, в случай че одобри сходна теза за чиста монета, ще имаме съществени доказателства, че живеем в всеобщо лудост.

Накрая, аз персонално не знам

кои са елементарните и невероятните български жители.

Не знам и кои са " хората, за които работи прокуратурата ". Може би е откровена нелепост, само че си мисля, че всички български жители са равни пред закона. Обикновени и невероятни няма. Може би е откровена нелепост, само че също по този начин считам, че в една правова страна, прокуратурата не работи за едни или други хора, а за ефикасното, обективно и равно използване на закона към всички жители.

Може да е неактуално по отношение на войнстващото празненство на профанията, посредствеността и беззаконието, което през днешния ден царува в страната ни, само че съм сигурен, че когато наказателното правосъдие ще работи, с цел да задоволява упованията на публиката и на някакви неразбираеми какви групи хора, България ще бъде всичко друго, само че не и европейска правова страна. А може би сме към този момент там и фактическото би трябвало просто да получи своето официално правно самопризнание?

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (68)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР