Христо Данов е една от емблематичните фигури в историята на

...
Христо Данов е една от емблематичните фигури в историята на
Коментари Харесай

Президентът на БФС по времето на САЩ 94: Боби няма алтернатива

Христо Данов е една от емблематичните фигури в историята на българския футбол. 64-годишният предприемач е целунат от ориста като президент на БФС да получи бронзовите медали от Световните финали през 1994 година персонално от босът на ФИФА Жоао Хавеланж. Данов наследява на поста Валентин Михов в един извънредно сложен миг, когато националите афишират протест тъкмо преди Мондиала. Той съумява да тушира напрежението и след това отборът на Димитър Пенев да донесе най-голямата наслада за българите в новата ера. Той управлява футболната централа до 1995 година Начело е на Ботев три години. През това време е отпред и на тениса. Лично негова инвестиция са кортовете Локомотив - СТАД до стадион Пловдив, които още са най-хубавият тенис комплекс у нас.
Христо Данов приказва пред " Марица " за проблемите в българския футбол и идния конгрес на БФС.

- Доста време сте отвън светлината на прожекторите. Следите ли българския футбол?
- Разбира се, че проследявам. Мога да кажа, че съм сносно осведомен. Чета пресата, спортните уеб сайтове, виждам се със остарели другари от футбола и естествено обичаната игра е главната тематика на диалог.
- Тема №1 във футбола ни откогато свърши есенния дял от шампионата е идния конгрес на БФС и съперничеството сред Борислав Михайлов и Любослав Пенев. Какво очаквате да се случи на конгреса?
- Ще се случи най-очакваното. Боби Михайлов ще победи с огромна преднина и лекост.
- Защо сте по този начин уверен?
- Просто на този стадий Боби няма действителна опция. Футболните хора не са глупави, с цел да изберат една случка, каквато е кандидатурата на Любо Пенев. Тук върша ангажимента, че нищо неприятно не желая да кажа за Любо. И него, и Боби ги усещам като мои синове. С тях съм претърпял едни от най-хубавите моменти от живота и не мога да се отрека от тях. Пенев беше популярен футболист с блестяща кариера. Аз му симпатизирах и като беше треньор на ЦСКА и националния тим. Мое мнение е, че не би се справил отпред на БФС.
- Откакто Борислав Михайлов е отпред на БФС нямаме класиране на огромно състезание. Защо по този начин мощно се застъпвате за него?
- Защото съм уверен, че Боби е точният човек за това време. Аз го познавам от дълго време и съм го виждал в най-различни обстановки. Боби има изключителни организаторски качества, изкусен е и може да сплотява. На него и Наско Сираков изискуем значително онази наслада през лятото на 1994 година. Знаете, че по разнообразни аргументи тъкмо преди заминаването за Щатите тимът беше раздвоен от интриги. Всеки дърпаше към себе си. Освен това подвигнаха протест за пари и сложиха ултиматум. Точно в този миг се намесиха Боби и Наско. Те убедиха останалите, че ползите на България са над всичко. Без тяхната помощ управлението надали щяхме да се оправим и да овладеем по този начин ситуацията, че тимът да се сплоти и да завоюва бронзовите медали. Можехме да стигнем и по-напред, само че хайде в този момент да не се връщаме на оня мач с Италия и съдийството на Киню. Това въпреки всичко са нещата от огромната игра.
Още тогава аз споделих и предвиждах, че един ден точно Боби би трябвало да управлява БФС. Радвам се, че в Изпълкома е и Наско. С всички тях резервирах другарство, което оценявам доста. Футболът е с цел да сплотява, а не да разделя. С Иван Славков, който ме победи на изборите през 1995 година си останахме другари до момента в който си отпътува от този свят. С Вальо Михов също имаме другарски връзки.
- Щом Борислав Михайлов е толкоз добър президент на БФС за какво стадионите са празни и футболът ни е на толкоз ниско равнище?
- Първо дано да не бъдем черногледи и да не се подценяваме толкоз. Вярно е, че националния ни тим не е бил на огромен конгрес от 2004 година. Но пък тогава никой не си е мечтал, че два пъти български клубен тим два пъти ще влезе в груповата фаза на Шампионската лига. Шапка смъквам на Лудогорец и на притежателя му Кирил Домусчиев за това, което вършат в Разград. Те изпълниха националния стадион с мачовете с Реал, Ливърпул. Домусчиев построи стадион, на който ще гледаме великия Милан. Колко страни могат да се похвалят с това. Нека въпреки всичко да си дадем сметка, че към момента сме най-бедната страна в Европейския съюз, а футболът от дълго време не се прави единствено с пари, а с доста пари. Боби от къде да извади тези пари, че да възроди футбола в тогавашните огромни центрове като Плевен, Бургас, Добрич, Хасково? Това е работа на първо място на локалния бизнес и общините.
- Кирил Домусчиев постоянно е упрекван, че затрива българския футбол, защото взема скъпо платени чужденци, които заемат местата на българските футболисти. Какво е вашето мнение?
- Това са комплексарски нелепости. Домусчиев и Лудогорец от дълго време надраснаха равнището на българския футбол. Те го подвигнаха нависоко и другите би трябвало да се стремят да ги стигнат. Ето, виждате че това подвигна равнището в ЦСКА и в този момент имаме оспорвана борба за купата, а не като преди, когато още октомври се знаеше, че Лудогорец ще е първенец. В Левски да не би да похарчиха по-малко пари от Разград през последните години? Да, само че там се играеше на източване и комисионерство, до момента в който Домусчиев не разреши това да стане в неговия клуб и по тази причина съумя.
Колкото до българските футболисти, ето Домусчиев стартира план и с футболна академия. Изгради страхотна база и в случай че откри точните експерти, скоро ще има свои български играчи, които ще заемат местата на сегашните звезди от чужбина.
Ще ви дам и още един образец. Ако желаеме български тим единствено с български играчи да влезе в групите на Шампионската лига и предположим, че събере Ивелин Попов, Георги Миланов и останалите, които играят зад граница, дали ще може да извърши задачата? Никога! А Домусчиев си сложи за цел пробив в Европа и тимът му към този момент е фактор там. Това е ситуацията към този момент и за него виновност не носи Боби. Един милион българи се изнесоха в чужбина и там раждат децата си. Отделно няма бази, а БФС не може да построи база на всеки един клуб. Боби прави доста с контактите си в УЕФА. Ако не беше той, надали ЦСКА в този момент щяха да имат отбор, спорещ за купата. Изгради се база на националните тимове. Помага на дребните клубове от провинцията, откъдето би трябвало да дойдат гениите. Просто сме дребна страна и сега нямаме потомство. Една супер мощ като Холандия също е в рецесия и няма Бергкамп, Клуйверт, Ван дер Сар. Италия пропуща международни финали. Не би трябвало да сме толкоз сериозни, а да се хванем за позитивното.
- Бихте ли дали някакъв съвет на Михайлов и какво смятате, че би трябвало да се направи, с цел да се вдигне равнището на футбола ни?
- Съвети не обичам да давам и няма да го направя. За да се вдигне равнището на футбола ни, в него би трябвало да влязат повече пари и страната да обърне повече внимание най-много с облекчения за вложителите. Пари към този момент има. Например в Пловдив и към града международни компании направиха огромни вложения. Всички се оплакват, че нямало качествена работна ръка. Ами, по какъв начин да има като отива в чужбина. Тези компании би трябвало да бъдат уверени, че би трябвало да поемат своята обществена отговорност и да влагат в спорта. Защото спорта и футбола са здраве за техните чиновници. Ще върнем хората на стадиона, когато стадионите станат привлекателни за визити освен от агитки, а от цели фамилии. Повече деца ще упражняват футбол, когато има положителни терени и чисти съблекални. Бизнесът не би трябвало единствено да чака на страната, а да влага и в обществени планове, които по-късно ще му върнат парите многократно. Така ще задържим хората в страната.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР