Христо Апостолов, кмет на столичния район Красно село“ и кандидат

...
Христо Апостолов, кмет на столичния район Красно село“ и кандидат
Коментари Харесай

Христо Апостолов: Образователната инфраструктура ще бъде приоритет и през следващия мандат

Христо Апостолов, кмет на столичния регион „ Красно село “ и претендент за нов мандат от Съюз на демократичните сили в изявление за предаването „ Вече 30 години-времето е наше “ на Радио „ Фокус “

Водещ: Г-н Апостолов, кажете ни по-лесно ли е в този момент впускането в борбата за областен кмет с мандат към този момент зад тила си или компликацията е същата, като преди 4 години?

Христо Апостолов: Не смятам, че компликацията е друга, компликацията постоянно е една и съща, защото става въпрос за избор на жителите. Но е по-лесно от позиция на това, че съм различим, за разлика от преди четири години.

Водещ: В хода на работата си през тези години успяхте ли да следвате заложените при акцията цели?

Христо Апостолов: До огромна степен да, съумях да ги осъществявам, само че това са неща, които се учат тогава, когато си кмет, а не тогава, когато обещаваш преди да станеш подобен.

Водещ: Кои бяха значимите моменти, с които бяхте най-ангажиран през тази години?

Христо Апостолов: Изключителното тежко и към момента продължаващо строителство на метрото на територията на региона, културният дом, който завършихме, поправки на учебни заведения, строителство на нови детски градини и елементи към тях. Това са неща, които изискваха доста сила, доста труд. Бяхме ангажирани, несъмнено и с подготовка на нови планове.

Водещ: Кои ще бъдат въпросните нови планове, с които ви се желае да се ангажирате отсега нататък и има ли смяна през тази акция в целите ви като областен кмет?

Христо Апостолов: Новите обекти, които ще бъдат приоритет на предстоящ идващ мандат, това са към този момент заложените поправки на учебни заведения по Националната стратегия за енергийна успеваемост, по които чакаме финансиране. Готови са плановете, това са 34-то и 142-ро учебно заведение. В момента вършим подготовка и за 132-ро да успеем да осъществяваме действия по тази стратегия. Отделно би трябвало да създадем нов корпус в 8-ма ДГ, защото регионът има сериозен дефицит тук-там. В момента следва конкурс за нови яслени групи в ясла 31. Тепърва предстоят съществени поправки и по трасето на трамвай, номер 5. Това са неща, които занапред би трябвало да се случат и изискват доста работа.

Водещ: Освен просветителната инфраструктура, за доста столични региони знаем, сериозен приоритет и проблем тук-там е облагородяване на блоковото пространство, казусът с паркирането, несъмнено. Тези въпроси настоящи ли са за региона на „ Красно село “?

Христо Апостолов: Разбира се, че са настоящи и те в огромна степен са по-актуални от други места, защото регион „ Красно село “ е остарял регион, със остаряла инфраструктура, прекомерно обитаем. Тук живеят доста хора, на доста малко място и казусът с паркирането съществува. Правим паркинги, естествено има потребност да бъдат направени още и в идната акция акцента през идващ мандат ще бъде построяването на подземни и надземни паркинги, защото би трябвало да приберем някъде тези коли.

Водещ: Без подозрение, всеки столичен регион има своите специфики, казвате „ Красно село “ е един от старите такива. Можем ли да изведем нещата, които вършат този регион малко по-различен?

Христо Апостолов: По-различен в смисъл на това, че е малко по-населен, може би имате поради? Да, фактически той стана и много атрактивен със градежа на метрото тук. Като цяло строителство в региона мога да кажа, че стартира да поприключва, защото терените, избрани за строене, свършват. Оттук се сблъскваме с други произлизащи проблеми- инфраструктурата, паркинги, зелени площи и така нататък

Водещ: Безспорно за тези години столица извънредно доста се промени като град, дружно със всеки един район в нея. Как вие усетихте тази смяна?

Христо Апостолов: Промяната е позитивна, забавно е, че хората, когато получат нещо желаят повече и то е обикновено. Много постоянно жителите не помнят какво е било и какво е сега, само че смятам, че столицата се развива в доста вярна посока. Всички сме очевидци на хубавите неща, които се случват. Да, постоянно има и неточности, само че пък за сметка на това има и неща, които софиянци мисля, че би трябвало да оценят, че са направени. Разбира се има и доста, които следва да се случат.

Водещ: Да, вие самичък казахте, жителите на всеки регион желаят разнообразни неща да се случат, желаят го и допустимо най-скоро и несъмнено тази отговорност незабавно пада на плещите на районния кмет. В тази връзка има ли нужда от смяна в модела на финансиране, на обособяване на средства, на финансиране на планове?

Христо Апостолов: Много от хората не знаят, че районните кметове не разполагат със лични бюджети, ние сме второстепенни разпределите на бюджети и общо взето парите идват по пера при нас. Ние не можем да ги местим от едно перо в друго. Задачата на районният кмет е да убеди столичната община и общинския съвет, че точно в негов регион би трябвало да се направи обещано нещо. Така че във всички случаи, това е една работа, която изисква сила и задоволително положителни доводи, с цел да бъдат отпуснати средства за даден регион и за съответно нещо.

Водещ: Виждаме по какъв начин се развива предизборната акция в столицата, в огромните градове на страна, какъв брой покрай хората са претендентите за районни кметове?

Христо Апостолов: Общо взето претендентите за районни кметове са много по-близко до хората, в сравнение с кметовете на огромните градове. Кампанията на един областен кмет е обвързвана с обиколки и срещи с хора, като по този начин доста по-лесно може а доближи до проблемите на гласоподавателите. Докато огромните кметове, приказвам претендентите за кмет на София, по-скоро по-често ще ги виждате по телевизионните екрани. Реалният контакт, който има районният кмет с хората е много по-добър.

Водещ: Набелязахте част от значимите цели, какво бихте си поискали при спечелвано на един възможен следващ мандат като областен кмет и какво пожелавате на столичани в духа на днешния празник (17 септември)?

Христо Апостолов: Поздравявам столичани с празника на София, дано бъдат по-добри, по-усмихнати, по-разбиращи и по-отговорни. Поздравявам и всички именици на този ден. А във връзка с това какво бих си поискал за идващия мандат, поисквам си да продължа с работата, която и досега правя по-добре и по-видимо за хората.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА /focus-news.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР