Християнството е една от най-разпространените световни религии. То възниква в

...
Християнството е една от най-разпространените световни религии. То възниква в
Коментари Харесай

10 магически практики, които християнската църква забранява

Християнството е една от най-разпространените международни религии. То поражда в римската провинция Юдея в средата на 1 век като фракция в границите на юдаизма. Още тогава, в зората на тези нови вярвания, предстоятелите на новосъздадената Църква разбрали, че би трябвало изрично да разграничат новото обучение от всички езически вярвания и практики, които към момента били доста мощни и всеобщи. И тъй като всички религии имат мистерии и секрети, които жреците употребяват за манипулиране на вярващите, християнската черква прозорливо се оповестила против непознатите свръхестествени познания и умения и ги жигосала безкомпромисно, обявявайки използването им за огромен грях.

„ Ония, които се извърнат към магьосници… с цел да узнаят от тях не ще ли им се открие нещо, каквото желаят… дано подлежат на правилото, определящо шестгодишно смирение. На същото наказване би трябвало да се подлагат и ония,които предсказват благополучие, орис, потекло и доста други… поставчици на защитни талисмани и гадатели.Ония пък, които упорстват в това и не желаят да се отвърнат и отклонят от сходни нездравословни и езически измислици, постановяваме да се изгонят напълно из Църквата! “ (61 и 65 правила на VІ Вселенски събор; 24 предписание на Анкирския събор и 83 предписание на Св.Василий Велики).

И с цел да не бъдат привлекателни за елементарния човек, всички гадателски, лечебни и защитни езически практики били оповестени за дело на дявола: „ Нашият Господ Иисус Христос изпъди вън дявола от властта му над света и над християните… а християните със своите предсказвания и магьосничества още веднъж довеждат дявола в света и го принуждават да ги владее! “ Но защото притегателна мощ на магическите практики, въпреки и отслабнала не била обезвредена изцяло, през цялата история на Църквата има свидетелства за битката с тях, а в поддръжка на тази борба били изписани цели писания.

Един подобен книжовен герой е Св. Никодим Светогорец. Той написал огромен текст по тематиката, за просвещение и отвращаване на християните от „ другарство с демоните “, наименуван „ Какво би трябвало да знаем за магиите. Видовете вълшебства “. В него пунктуално изброява и коментира техните разновидности, практики и вреди. Ето 10 от жигосаните от Църквата типове вълшебства, представени непосредствено от текста.

1. „ Първи тип магия е лично и безусловно наричаната МАГИЯ , която наподобява, че е сякаш едно „ изкуство “ и „ просвета “, с която демоните се извикват, разпитват се и се получават отговорите им, откривайки скрити съкровища, значение на съновидения, или проявление на други секрети. Употребяващите този поминък се назовават магьосници. “ (стр. 11)

2. „ Втори тип магия е ПРОРИЦАНИЕТО и занимаващите се с него се назовават оракули. Те са тези, които принасят себе си в подарък на демоните и чрез дланта на ръката, посредством жертвите и други такива, смятат че предсказват това, което ще стане. “ (стр. 12)

3. „ Трети тип магия е ЧАРОДЕЙСТВОТО , а занимаващите се с него се назовават чародейци. Те носят прозвището си от писъците и рева, които вършат на гробищата, призовавайки демоните, с цел да създадат някого паралитичен или болен на легло за целия му живот, да го създадат кьорав, или глух, или безсилен. “ (стр. 12)

4. „ Четвърти тип магия е БАЕНЕТО и практикуващите се назовават баячи. Те дружно с призоваването на демоните смесват псалмите на Давид, имената на светците, на Христос или Богородица… “ (стр. 13)

5. „ Пети тип магия е ЗАКЛИНАНИЕТО , а практикуващите го се назовават заклинатели. Те притеглят демоните към това, което желаят, с някои заклинания и призовавания… Заклинатели са и ония, които хващат змиите и ги принуждават да не ги ухапват, и ония, които с дяволско изкуство връзват брачен двойки (да нямат деца). “ (стр. 13)

6. „ Шести тип магия е ОТРОВИТЕЛСТВОТО , а служещите си с него се назовават отровители. Те посредством магическо изкуство подготвят някакви отровни питиета, с цел да умъртвят някого или да затъмнят мозъка му, или да го привлекат към плътската си обич. С това най-много си служат дамите по отношение на мъжете… “ (стр. 14)

7. „ Седми тип магия е ГАДАТЕЛСТВОТО , а служещите си с него се назовават гадатели. Те предсказват какво има да стане по полета на птиците, или по другите им гласове и най-много на гарваните… Към гадателите се причисляват и тези, които имат вяра, че има положителни и неприятни срещи… изключително, когато отиват да ловят риба, да ловуват или потеглят на път… “ (стр. 14)

8. „ Осми тип магия е ОБЛАКОГОНСТВОТО , а практикуващите я се назовават облакогонци. Те деликатно следят формите на облаците, най-много когато слънцето залязва, и предсказват бъдещето. Ако видят да вземем за пример облаците във форма на въоръжени хора, предсказват, че ще стане война… “ (стр.15)

9. „ Девети тип магия съставляват НУМЕРОЛОГИЯТА и АСТРОЛОГИЯТА , а служещите си с тях се назовават нумеролози и астролози. Това са тези, които споделят, че доброволните придвижвания на хората се управляват и ръководят от придвижването на небето и звездите… Към тях би трябвало да се причисляват и ония,които предсказват какво ще стане по гръмотевиците, светкавиците, земетресенията и по дните на август… “ (стр. 15-16)

10. „ Десети тип магия са ТАЛИСМАНИТЕ , а занимаващите се с тях се назовават талисманчици. Има и такива, които вършат амулетите с копринен конец и пишат в тях дяволски имена… вземат тези амулети и ги окачват на врата или ръката си, с цел да ги имат за предотвратяване от всякакво зло. Подобни на тях са и ония, които плюят в пазвата си, та бързо да попречат на уроките… “ (стр. 16)

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР