Християнсоциалният съюз, сестринската партия на политическата сила на Ангела Меркел

...
Християнсоциалният съюз, сестринската партия на политическата сила на Ангела Меркел
Коментари Харесай

Баварските съюзници на Меркел привлякоха за заключителната си предизборна проява австрийския канцлер

Християнсоциалният съюз, сестринската партия на политическата мощ на Ангела Меркел Християндемократическия съюз, притегли за предизборната си акция австрийския канцлер Себастиан Курц. Той взе присъединяване в заключителната демонстрация на ХСС преди изборите в Бавария, състояла се през вчерашния ден в бирария в Мюнхен, съобщи ДПА.

Освен Курц там бяха още водачът на ХСС и министър на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер и баварският министър председател Маркус Зьодер. Целта на предизборната демонстрация бе да бъде увеличена поддръжката за партията преди изборите на следващия ден.

Курц стана съдружник на ХСС в акцията на групировката за стягане на граничния надзор по границата сред Австрия и Бавария - най-южната провинция на Германия. Той поддържа Зеехофер в настояванията на вътрешния министър за по-строга имиграционна политика на национално равнище.

В четвъртък беше огласено изследване за настройките на гласоподавателите, съгласно което поддръжката за ХСС - който от десетилетия има цялостно болшинство в Бавария - е спаднала под 33 %. На второ място са Зелените с 18,5 %. Но Зеехофер омаловажи социологическите изследвания с думите, че той е "доста по-уверен " в триумфа на партията спрямо тях.

По-рано през годината твърдата позиция на водача на ХСС по въпроса за имиграцията докара блока ХДС/ХСС на ръба да се разпадне. За това доста хора гледат на баварските избори като на референдум за ролята на Зеехофер в националната политика, отбелязва ДПА.

Вчера Меркел отхвърли да разяснява дали изборите може да дестабилизират държавното управление й. Тя съобщи само, че консервативният блок ХДС/ХСС минава през "трудни времена " и че се надява на добър резултат за ХСС.

Крайнодясната "Алтернатива за Германия " е във напредък и съгласно цитираното социологическо изследване тя може да вземе 12,8 % от гласовете в Бавария.

При невисок резултат партия ХСС може да бъде принудена за пръв път да търси съдружен сътрудник. Макар и болшинството от баварците да избират коалиция ХСС-Зелените, през вчерашния ден Зьодер отхвърли подобен вид.

Германската полиция е обискирала домовете на шестима членове на младежката организация на АзГ в четвъртък. Това станало след случай, при който предишния уикенд централата на ХСС била оцапана при среднощна акция с изкуствена кръв, с цел да бъде направена да наподобява като сцена на ликвидиране. На постройката бил изписан и надпис "Мъртвите на Меркел ".

АзГ свързва ХСС с водената от Меркел имиграционна политика, която съгласно АзГ е отговорна за гибелта на германците, убити от мигранти.

Сред обвинените от полицията за похищението против постройката на ХСС е претендентът за регионалния парламент на Бавария от АзГ Рафаел Хауптман, който пръв заяви за обиските посредством своя профил във Facebook.

Младежката организация на АзГ, която също е обвинена, че е взела участие в изцапването на постройката, съобщи, че обиските са "скандални ", и упрекна ХСС в корист със силите за сигурност.

Областната прокуратура съобщи, че е образувала следствие и че от ХСС не е подавана тъжба. "От наша позиция казусът е от публичен интерес ", сподели говорителка на регионалния прокурор.

Дългогодишиният доближен на Меркел от консерваторите Волфганг Шойбле съобщи през вчерашния ден в изявление за немска медия, че Меркел е отслабена, съобщи Ройтерс.

По думите му през последните месеци политическите й позиции са потърпевши и неприятен резултат на районните избори в провинциите Бавария и Хесен може да докара до "по-големи промени ", написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР