Християнсоциалният съюз, главният консервативен съюзник на Ангела Меркел, претърпя вчера

...
Християнсоциалният съюз, главният консервативен съюзник на Ангела Меркел, претърпя вчера
Коментари Харесай

Исторически провал за консерваторите на изборите в Бавария

Християнсоциалният съюз, основният закостенял съдружник на Ангела Меркел, претърпя през вчерашния ден исторически неуспех на районните избори в Бавария и отслаби в допълнение държавното управление на немската канцлерка, съобщи Франс прес.

На районните избори баварските гласоподаватели наказаха съдружниците на Меркел, показва Асошиейтед прес.

ХСС - сестринската партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и неин съдружен сътрудник във федералното държавно управление, бе преобладаващ в провинцията от 50-те години на предишния век. Вчера той получи 35.5 на 100 от гласовете и остава първа политическа мощ, само че с 12 % по-малко спрямо изборите през 2013 година и губи безспорното си болшинство в районния парламент. Това е най-лошият резултат на ХСС в Бавария, в чийто парламент партията имаше безусловно болшинство през последните 56 години (с изключение на пет) и управляваше процъфтяващата немска провинция в продължение на 61 години. Сега ХСС ще би трябвало да търси некомфортна коалиция с една или повече други партии. "Това е горчив ден за Християнсоциалния съюз ", сподели неговият общоприет секретар Маркус Блюме.

Лоша вест за госпожа Меркел е, че и другият й сътрудник в немската ръководеща коалиция - социалдемократите, понасят удар с получените 9-10 % от гласовете, отбелязва Агенция Франс Прес.

Печеливши от изборите са Зелените, които стават втора политическа мощ с 18-19 на 100 от гласовете, и крайнодясната Алтернатива за Германия, която е срещу Меркел и срещу имиграцията, получава 11 на 100 от гласовете. Независимите консерватори - Свободните гласоподаватели на Бавария, взимат 11,5 %, а последни са Свободните демократи с 5 на 100.

Възможни сътрудници на ХСС са Свободните гласоподаватели - локална дясноцентристка партия, и Свободните демократи, предвижда Асошиейтед прес. Друга опция са Зелените, които по традиция са съперници на ХСС, имат по-либерален метод към миграцията и слагат акцент върху екологичните проблеми.

Предстои да се види дали и по какъв начин резултатите от изборите в Бавария ще се отразят на стабилността на държавното управление на Меркел. "Вторичните земетресения " от тези избори могат да се забавят, тъй като на 28 октомври ще има районни избори и в прилежащата провинция Хесен, прибавя АП.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР