Християнското семейство се събира тази вечер около масата на Бъдни

...
Християнското семейство се събира тази вечер около масата на Бъдни
Коментари Харесай

Трапезата на Бъдни вечер не се вдига, солта на масата пази от болести |

Християнското семейство се събира довечера към масата на Бъдни вечер, както се назовава денят преди Рождество Христово. Бъдни се свърза с бдение, както и с бъдеще, символиката подсказва за идното знамение. 

Бъдни вечер се назовава още Малка Коледа и Мали Божич. Според традицията на трапезата се поставят нечетен брой постни ястия - 7, 9 или 11. Обичаят изисква на масата да има храни, които набъбват, с цел да порастват шансът, щастието, здравето и плодородието.

Централно място заема содената питка с паричка - в чието парче е парата, той ще е най-големият късметлия. Сервират се фасул, зелеви сарми с ориз, пълнени сухи чушки, тиквеник, ошав, орехи, плодове, чесън и други На трапезата на Бъдни вечер наложително би трябвало да се постави и сол, с цел да не влязат в къщата заболяванията и раздорите.

Всеки би трябвало да опита всички ястия, с цел да му върви през идната година. Масата не се подвига, съгласно вярванията - с цел да могат да дойдат околните покойници да вечерят.

В среднощ против Рождество Христово поверието споделя, че небето се отваря, настава светлина, която могат да видят единствено праведните, а желанията се сбъдват.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР