Християнски празник, който се чества на 8 ноември в чест

...
Християнски празник, който се чества на 8 ноември в чест
Коментари Харесай

Архангеловден е! Безчет имена черпят заради светеца, прибиращ мъртвите души

Християнски празник, който се празнува на 8 ноември в чест на "съборното единение на ангелските чинове ". Архангеловден е прочут и като Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили.

Според българските национални вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на който при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му нормално ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от популацията като ангел на гибелта и отсам идват националните му названия - душовадник, вадидушник.

На празника му се провеждат курбани за светеца, фамилни и родови служби, общоселски празници и събори . В съботата преди празника му се прави Архангелската (Рангеловската) задушница - една от най-големите през годината, което е в директна връзка в визията за Свети Архангел Михаил като ангел на гибелта.

За задушницата, както и за патронния празник на светеца, се подготвят специфични обредни хлябове, наричани Рангелово ястие, Рангелов самун, Арангелово и други, които по външен тип и названия повтарят главните хлябове, приготвяни за заравяне.Най-възрастният човек в дома разчупва хляба на кръст и изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!”.

Сипва от горната страна вино от пръстена чиния, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква на всички места в къщата за благодат. Тя също изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а следващата година с що желаеме! Сега с чиния, следващата година с бакъра!”.

На някои места в родината ни домакинята разчупва обредния самун и дава на всекиго. Къшеят самун би трябвало да се поеме с две ръце и да се изрече благослов. Българите са вярвали, че в случай че умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

Днес честват всички, които носят имената Ангел, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилия, Емилиян, Емилияна, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Миланка, Милен, Милена, Мильо, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Михо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Руска, Руслан и Серафим.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР