Християнската църква отбелязва на 25 юли Успение на Света Анна

...
Християнската църква отбелязва на 25 юли Успение на Света Анна
Коментари Харесай

Успение на света Анна

Християнската черква отбелязва на 25 юли Успение на Света Анна - блажената гибел на света Анна или както канонически се назовава - Успението й. Св. Анна била потомка на Аароновия жанр и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. В резултат на библейските сказания светицата се приема и уважава като един от главните християнски знаци на майчинството.

Българите назовават празника Лятна света Анна. Той е публикуван в региона на Западна България и Родопите, изключително в Асеновградско. Там одобряват, че Лятната св. Анна бележи края на лятото. Светицата се уважава най-много от дамите като настойничка и защитница на бременните невести и на раждаемостта. За да могат да износят плода и да раждат леко, на празника на Лятна св. Анна се съблюдават строго някои забрани - не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.

Много е публикувано остарялото вярване, че в случай че „ сложна жена работи на св. Анна, ще пометне ". На празника бременните дами и младите булки отиват на църква, молят се за здравето на децата и палят свещи пред иконата на светицата закрилница. Обкичват иконата с цветя и я подаряват с ризи, чорапи, кърпи, пари. След края на църковната работа майките раздават пресни пити в двора на черквата и из махалата, с цел да бъдат здрави рожбите им. Вярва се, че светицата пазела децата от „ огън " - висока температура и тресчица.

В Източна България на Лятна св. Анна дами и деца потеглят да берат лековити билки по полето. После ги изсушават и резервират за лек през годината. В Западна България против празника се правят разнообразни вълшебен дейности против магьосници, бродници и житомамници, които обират непознатото изобилие. Стопаните отиват да преспят на нивите си, с цел да попречат на злосторниците да откраднат житото им. В югозападните български краища на Лятна св. Анна провеждат оброк - работа с курбан, в която взима присъединяване целият жанр. Жертвоприношението се прави, с цел да омилостивят светицата и тя да защищити нивите от пожар и градушка. Пак там през лятото тачат св. Анна за предотвратяване от огън и пожар и я назовават „ Опърлия ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР