Християнската църква отбелязва Благовещение (с народно име Благовец; на латински:

...
Християнската църква отбелязва Благовещение (с народно име Благовец; на латински:
Коментари Харесай

Благовещение е!

Християнската черква отбелязва Благовещение (с национално име Благовец ; на латински: Annuntiatio - възвестяване) - евангелско събитие и отдаденият на него празник: възвестяването от Архангел Гавраиил на Дева Мария за това, че тя ще роди по упования Спасител на човечеството, сина Божий - Исус Христос.

Празнува се на 25 март. Утвърден е в Православната черква през VII век. Почита се от всички съществени християнски деноминации (православие, католицизъм, протестантство).

За него споделя Евангелието от Лука, глава 1, ст. 26 – 38.

Макар да е във Великия пост заради своята огромна тържественост, по изключение, на Благовещение може да се яде риба, за това нормално тя участва на трапезата. По традиция постоянно се подготвя рибник – риба с ориз. Празникът съответствува с началото на пролетта и по тази причина обичайно се подготвя и "нещо зелено " (коприва, спанак, лапад и други). Пече се пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Нехристиянски, езически национални вярвания, присъщи за някои райони, били че на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани, по тази причина постоянно тогава са се дупчели ушите на дребните момиченца. Също, че денем всяка отрова губела силата си. Свързан с това бит бил стопаните да премитат къщите и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат, с цел да не пострадат от змийско захапване през лятото. Поради същата причина, дамите не докосвали игли, куки или конци.

Днес честват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Ева, Евангелина и други.

На този ден бил честван храмовият празник на храма "Света София " (от гръцки - "Божия премъдрост "), чието име носи и столицата ни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР