Християните празнуват днес Възнесение Господне - Спасовден. Той се отбелязва

...
Християните празнуват днес Възнесение Господне - Спасовден. Той се отбелязва
Коментари Харесай

Възнесение Господне

Християните честват през днешния ден Възнесение Господне - Спасовден. Той се отбелязва постоянно в четвъртък на 40-ия ден след Великден.

Имен ден честват Спас, Спасимир, Сотир и производните им женски имена, свързани със старинната дума " избавител ". Денят е и празник на хлебари и сладкари.

На четиридесетия ден от Възкресението Исус се явил за финален път на своите възпитаници, беседвал с тях и ги извел от града на Елеонската планина, която е на към два километра от Йерусалим. Като се изкачили на планината, Христос вдигнал ръце да ги благослови. Още до момента в който ги благославял, се отделил от земята и, подет от облак, се издигнал постепенно към небето при своя небесен Отец. Апостолите се поклонили на Възнасящия се Господ и не могли да откъснат взор от чудната панорама.

Спасовден, е обвързван с култа към мъртвите. Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на независимост от Велики четвъртък.

Според българските национални вярвания на 40-ия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта против Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните. Ето за какво в навечерието на празника заболели и недъгави хора отиват да преспят на росеновите ливади.

Вярва се, че в случай че на Спасовден вали, реколтата ще е богата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР