Християните празнуват днес Въведение Богородично. Чества се Денят на християнското

...
Християните празнуват днес Въведение Богородично. Чества се Денят на християнското
Коментари Харесай

Християнското семейство празнува днес, Въведение Богородично е

Християните честват през днешния ден Въведение Богородично. Чества се Денят на християнското семейство.

Според преданието на този ден родителите на тригодишната Мария я завели в Йерусалимския храм и я отдали в работа на бога. Йоаким, Ана и дребната им щерка били посрещнати от първосвещениците и чиновниците в храма с песнопения. Дева Мария e сложена на първото ходило пред храмовия вход и се е изкачила сама по 15-те стълби.

Семейното вървене на черква през днешния ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и припомня на татковци и майки за духовните им отговорности към децата. 

Според традициите фамилията се събира към огнището и на масата и празнува хубавичко връзка сред деца и родители. На празничната софра през днешния ден се поставят погача, риба, постни ястия и доста плодове, празникът е по време на Коледните пости, само че на този ден е позволено и виното.

Масата остава неразтребена, с цел да пристигна Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

На този ден народът ни гадае какво ще е времето през цялата последваща година. Ако е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е изсъхнало, а плодородието едва. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР