Християните Гурий и Самон живели в град Едеса, Сирия. По

...
Християните Гурий и Самон живели в град Едеса, Сирия. По
Коментари Харесай

Днес честваме Св. мчци Гурий, Самон и Авив

Християните Гурий и Самон живели в град Едеса, Сирия. По време на гонението против почитателите на Христос, стартирано от източния император Диоклетиан, те били принуждавани да се отрекат от вярата си и да почитат езическите божества, измежду които се числял и императорът.

Но те уверено отказали, тъй като не можели да се откажат от светлината и да се върнат в мрака на идолослужението. Били подложени на изтезания, които мъчениците безстрашно понесли и не се огънали. Затова най-после били обезглавени, с цел да бъдат сплашени останалите християни в града.

След няколко години при източния император Ликиний, също в Едеса, потърпевш и християнинът Авив. Ликиний през 313 година подписал Медиоланския едикт за независимост на християнството, само че поради съревнование със съимператора си Константин Велики почнал да поддържа езичеството. Дори възстановил държавния фетиш към Юпитер, т.е. към своята персона, а за това християните още веднъж били преследвани. Тогава и Авив заплатил с живота си своята лоялност към вярата в Иисус Христос, като след доста мъчения бил изгорял на клада.

Преподобният Паисий Величковски бил роден в Полтава (днешна Украйна) и живял през XVIII век. В юношеските си години постъпил в манастир в родния край. После отишъл в Молдова, а оттова отпътувал за Атон, където останал 15 години. Изучил добре гръцки език и превел доста светоотечески текстове на църковнославянски, с което ги направил налични за славяните. Усвоил и молитвеното предписание на исихастите, което пренесъл в съветските земи. Върнал се в Молдова, подвизавал се в манастира Нямц, траял да написа и превежда. Сред трудовете му е и преводът на Добротолюбието, настолна книга на монасите. Множество негови възпитаници подражавали на светия му живот. Упокоил се през 1794 г.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР