Християни от град Пещера призоваха съгражданите си да помогнат за

...
Християни от град Пещера призоваха съгражданите си да помогнат за
Коментари Харесай

В Пещера: Християни събират дарения за джамия

Християни от град Пещера приканиха съгражданите си да оказват помощ за ремонта на централната джамия в града. Призивът е оповестен в обществените мрежи от Златка Цвеева, известна с ангажираността си към публични дела. В обръщението си тя написа, че пещерци от дълго време не се разделят на мюсюлмани и християни, нито по етнически генезис. Отдавнашното общуване на разнообразни хора ги е научило на приемливост и почитание. Споделят празниците, делниците, трапезите и тъгите си дружно.  

В момента хората от мюсюлманската общественост имат потребност от поддръжка. Правят ремонт на централната джамия, която е в окаяно положение, а не разполагат с запаси, нито разчитат на външно финансиране, пробват се да се оправят сами. Не просят пари.

Цвеева приканва съгражданите си да оказват помощ с каквото могат - дарения, строителни материали, труд - кой колкото може да си разреши. Посочва и телефони на основателите за възобновяване на молитвения дом - 0878 520 773 и 0885 114 916.

Призивът се посреща добре, най-малко досега. Появи се даже предложение за слагане на кутии за дарения на публични места, с цел да бъдат улеснени искащите да дадат поддръжката си.

Златка обаче споделя още по-интересни неща за дългогодишното си общуване с хора от друга религия. В кооперация с 8 жилища единствено нейното семейство е българско. Не единствено че в никакъв случай не е имала проблем с комшиите, само че и постоянно е можела да разчита на поддръжката им. Често при потребност им е поверявала децата си и постоянно е била спокойна, че са в най-сигурни ръце.

В постройката и до момента е като в " положителното остаряло време " - хората си вървят на посетители, без да чукат и да звънят, все едно са вкъщи си. В общите елементи има мебели, на които по комшийски дамите си пият кафето, мъжете - ракийката. Така е освен в празник, а всеки ден - като че ли са едно семейство. Когато е топло, се събират на открито, на сефалък, където с общи старания са си създали кътче с пейки и масички. За Байрама всички дружно ядат татлии, на Великден се черпят с козунаци и яйца.

Една от съседките - Сейда Ахмедова, даже върви на черква със Златка на празници, без да пали свещ. Обича да я съпровожда и в екскурзиите до свети места, да вземем за пример Бачковския манастир.  

В нашия град несъмнено половината бракове са сред българи и турци, споделя още пещерката. Такова е фамилията и на дамата, заела се да търси помощ за джамията - Шери. Тя има над 20-годишно общуване с българин, а синът им също като президента се споделя Румен Радев.  

Цвеева напомня още, че тукашни мюсюлмани с подготвеност са помагали за възобновяване и поправки на християнски храмове, тъй че българите им дължат същия жест. Защото такава пословична приемливост може да има единствено в случай че уважението е взаимно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР