Християни и мюсюлмани в Кърджали се обединиха в подкрепа на

...
Християни и мюсюлмани в Кърджали се обединиха в подкрепа на
Коментари Харесай

Християни и мюсюлмани в Кърджали се обединиха в подкрепа на пострадалите от земетресението

Християни и мюсюлмани в Кърджали се сплотиха в поддръжка на потърпевшите от разрушителното земетресение в Турция. Във всичките седем общини на региона и огромните села са разкрити пунктове за събиране на помощи. Те ще отпътуват с камиони за Одрин, откъдето ще бъдат разпределени за потърпевшите региони. Общи молебствия в джамията и в църквата са част от взаимната идея, която демонстрират и през днешния ден другите вероизповедания, предава БНР.

Вълна от съпричастност. Така може да се дефинират дейностите на християни и мюсюлмани в Кърджали след нещастието в прилежаща Турция. Държавата, където огромна част от жителите на района имат близки и родственици. Ден след трусовете в Кърджалийско бяха разкрити центрове за събиране на помощи. Освен в БЧК, специфични места бяха обособени във всички общини и в 117-те села в община Кърджали. В един от тези центрове потокът от донори стартира още сутринта и единствено за един час пристигнаха 40 души.

„ Хората носят одеяла, храни и облекла. Ако там не се одобряват облекла второ приложимост, те ще бъдат употребявани за други начинания на община Кърджали. Не връщаме никого, без значение какво носи “, сподели кметът доктор инж. Хасан Азис.

Сред донорите има и деца. Първото от тях бе 10-годишният Манол Гаренов, наследник на енорийския духовник отец Петър.

„ Гледахме по турската телевизия за потърпевшите хора и ми стана доста жалост. Реших да си даря всички пари от касичката. Отидох в Регионалното мюфтийство и там ги подарих. Всички деца би трябвало да дадат от парите си, с цел да оказват помощ на бедстващите хора “

И други негови връстници са последвали образеца му.

„ Снощи един възпитаник подари малко одеяло и пари, които е пестил. Не е желал да му бъде записано името. Тази покруса очевидно е докоснала и децата. “

Събраните в Кърджалийско дарения ще пътуват до Одрин, първият турски град след границата. Договорка за това е реализирана сред кмета Хасан Азис и турския му сътрудник Реджеб Гюкан. Властите в Одрин са подготвени да спомагат на всеки от България, който желае да помогне на бедстващите хора. От Одрин даренията доста бързо ще доближат Южна Турция, уверен е доктор инж. Хасан Азис.

„ Цял свят стартира тази организация, само че защото ние сме доста близо, това, което съберем, може да стигне първо до нуждаещите се “

Местните хора с близки отвъд границата са обезпокоени от обстановката. Те споделят своите усеща и търсят поддръжка от общината в Кърджали.

" В момента има доста сложна връзка по телефона с местата, където са земетресенията. Там не работят магазините, банките, пътищата са разрушени. Ние спомагаме с телефонни диалози. Готови сме да спомагаме по всеки един въпрос, по който се извърнат към нас. “

Набирането на дарения е единствено дребна част от общата идея на християни и мюсюлмани в Кърджали. Още на следващия ден в централните джамия и черква ще бъдат отслужени молебствия за починалите при земетресенията и за възобновяване на потърпевшите. Районното мюфтийство е едно от местата, станало център на филантропичната помощ. Районният мюфтия Басри Еминефенди има вяра, че в случай че подадем ръка, ще преодолеем по-бързо тази покруса.

" След петъчния намаз ще се набират средства. Във всяка джамия ще се прочете молитва. “

Засега Светият синод не е дал инструкции по какъв начин църквите да събират помощи за потърпевшите в Турция. Местните християни сами търсят храма за своите дарения.

Тук всеки българин има другар турчин. Събираме парични средства и ги предаваме на мюфтията. Така по-бързо ще стегнат до хората, изясни отец Петър от църквата " Свети Георги Победоносец ". И до момента в който говореше за потърпевшите, се разплака.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР