Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и коалиционният му

...
Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и коалиционният му
Коментари Харесай

Голяма мъка за Меркел и на изборите в Хесен

Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и съдружният му сътрудник – Германската социалдемократическа партия (ГСДП) губят поддръжка на районните избори в западната провинция Хесен, оповестява Reuters. Това е нов удар за нежното национално държавно управление.

ХДС излезе преди всичко, само че получи единствено 28% от гласовете на гласоподавателите, сочат данни от екзит пол за телевизия ARD. Това е огромен спад по отношение на 38,3%, които ХДС получи на последните избори в Хесен през 2013 година, написа Блиц.

„ Боли ни поради загубите, само че също по този начин научихме, че си коства да се борим “, сподели пред последователите си усмихнатият сегашен министър председател на провинцията от ХДС Волкер Буфие и съдружник на Меркел.

„ Посланието към ръководещите партии в Берлин е: Хората желаят по-малко разногласия и повече внимание към значимите проблеми “, добави той.

Слабият резултат на ХДС в Хесен, откакто сестринската му партия в провинция Бавария ХСС записа най-лошия си резултат от 1950 година преди две седмици, може да възобнови дебата за това кой и по кое време ще наследи Меркел. Тя е канцлер от 13 години.

Слабостта на Меркел вкъщи може да ограничи опциите й да управлява Европейския съюз в миг, когато блокът би трябвало да се оправя с Brexit, бюджетна рецесия в Италия и опцията популистки партии да реализират пробив на изборите за Европейски парламент през май следващата година.

ГСДП се показа още по-зле като завоюва единствено 20 на 100 от гласовете на гласоподавателите в Хесен по отношение на 30,7% през 2013 година Това е най-лошият й резултат в западната провинция от 1946 година Партията съумя да изпревари с малко Зелените, които останаха на трето място с 19,5%.

Генералният секретар на ГСДП Ларс Клингбейл сподели пред телевизия ZDF: „ Това е неприятен резултат за нас, не мога да кажа нещо друго “.

Резултатът евентуално ще разреши на ХДС и Зелените да продължат да ръководят в Хесен, само че евентуално ще ускори напрежението в ръководещата „ огромна коалиция “ на Меркел в Берлин.

Крайнодясната " Алтернатива за Германия " е спечелила 13 % от гласовете съгласно екзитполове, което й дава посланичество и в последния от 16-те районни Народното събрание в Германия, в който тя към момента не беше показана.

Четвъртото и евентуално последно държавно управление на канцлера към този момент на два пъти беше покрай раздробяване, а слабото показване на ГСДП на изборите в Хесен съвсем несъмнено ще възобнови дебата в партията дали би трябвало да се отдръпна от обединението.

Множество членове на ГСДП считат, че лявоцентристката им партия страда от съюза си с Меркел и ще бъде по-добре да се възвърне в съпротива, само че водачът на партията Андреа Налес отхвърли този сюжет.

Консерваторите на Меркел влязоха в партньорство с ГСДП през март след неуспеха на договарянията за съставяне на трипартийна коалиция сред ХДС, Зелените и Свободната демократическа партия (СДП), подкрепяща бизнеса.

Екзит полът за ARD сочи, че единствено 13% от гласоподавателите на ХДС считат, че Меркел е помогнала на партията в Хесен, което е спад по отношение на 70 на 100 на последните избори в провинцията през 2013 година

ХДС ще организира годишен конгрес през декември, на който Меркел ще се стреми към преизбиране като ръководител на партията. Тя евентуално ще бъде избрана отново, само че слаба демонстрация на поддръжка за нея ще подкопае престижа й и ще форсира дебата за неин правоприемник.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР