Християндемократическата партия в Германия изпрати на крака и с продължителни

...
Християндемократическата партия в Германия изпрати на крака и с продължителни
Коментари Харесай

Благодарим, шефке: Християндемократите изпратиха Меркел на крака с аплодисменти

Християндемократическата партия в Германия изпрати на крайници и с продължителни овации дългогодишния си водач Ангела Меркел. Овациите продължиха няколко минути, а част от делегатите на конгреса издигнаха плакати с надпис " Благодарим, шефке ".

Преди повече от месец немският канцлер Ангела Меркел разгласи решението си да не се кандидатира за водач на Християндемократичния съюз на изборите за ръководител, които започнаха през днешния ден и ще продължат до събота.

Меркел е водач на партията от 2000 година. Отказът ѝ от това да е ръководител на ХДС може да значи и че тя няма да бъде издигната за претендент за канцлер на идващите избори, които би трябвало да се проведат през 2022 година

" Изключително съм признателна да ръководя партията към този момент 18 години - това е доста време, през което ХДС имаше своите възходи и падения ", съобщи Меркел при започване на партийния конгрес в Хамбург.

Няколко претенденти изявиха предпочитание да наследят Меркел. Един от любимците за председателското място е Анегрет Крамп-Каренбауер. Тя е непосредствен другар на дългогодишния канцлер, а понастоящем е общоприет секретар на ХДС.

Германският министър на опазването на здравето Йенс Шпан, който постоянно подлага на критика Меркел за водената от нея политика, е другият съперник за лидерското ѝ място. На 38-годишна възраст обаче той е считан за прекомерно млад, което ще го лиши от необятна поддръжка.

Меркел взе решение да се отдръпна като ръководител на ХДС, откакто Християнсоциалният съюз, който ръководи Бавария от 1950 година насам, претърпя исторически удар на локалните изборите през октомври.

През септември рейтингът на консервативния блок ХДС/ХСС отпред с Ангела Меркел падна до 28%.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР