Христина Иванова ни представя Египет през една различна гледна точка.

...
Христина Иванова ни представя Египет през една различна гледна точка.
Коментари Харесай

Романтика без край! Красива пловдивчанка отиде на гмуркане в Египет и ѝ се случаи най-хубавото

Христина Иванова ни показва Египет през една друга позиция. Няма да си приказваме за пирамиди, както нормално, а ще разгледаме един различен тип туризъм - дейния, написа Трафик нюз бг.

В ранните си тридесет години, с сполучлива кариера и към този момент две деца, Христина не престава да преследва пристрастеността си към гмуркането. Това я води в екзотичния египетски курорт Шарм ел Шейх. Разположен е в южната част на Синайския полуостров и е значим пристанищен град на Червено море. Градът има забавна история - неведнъж е прекосявал под ръководството на Израел.

Продължителните спорове в предишното го вършат хазаин на десетки мирни конференции на интернационалните организации, което в следствие дава прозвището му „ Градът на мира “. В течение на последните десетилетия се трансформира от търговско-индустриален в турситически център. Издигат се първокласни хотели и се разпространява водолазното гмуркане. Успешното развиване на курорта се дължи на дългите плажни линии, пейзажа, сухия сдържан климат и удобните условия за водни спортове.



Как една пловдивчанка избира да се гмурка в Червено море? „ Търсехме умерено място за отмора, без доста тълпа. Място, където да успеем да си починем с децата. Освен това, за водолозното гмуркане Египет е относително евтина дестинация. Това беше и главната причина да изберем Шарм ел Шейх. “ Египетският курорт се подрежда в челните места на класацията „ Най-добри дестинации за гмуркане “. Носи му се популярност на втория максимален коралов риф, което притегля фенове на този спорт от целия свят. „ Красотата на кораловите рифове в Червено море съгласно мен е пресилена “, счита Христина, „...не бих предложила тъкмо това място на гмуркачите “.

Може би това е една от аргументите там да няма доста български туристи. „ Два пъти съм ходила там и нито един път не срещнах други българи. Вярно, прекарвахме по-голямата част от времето си в комплекса, който е чист и спретнат, с европейска визия. Извън този вид комплекси обаче, средата е много по-мръсна. “ В спомените й обаче, прекарването се запечатва като едно от най-романтичните в живота й. Именно по време на гмуркането получава предложение за брак от приятеля си - да, под водата! „ Беше подготвил всичко - беше ламинирал въпроса „ Will you marry me? “, тъй че да мога да го прочета под водата. Като се опита да го извади обаче ципът на чантичката заяде “ спомня си Христина с усмивка. На такова предложение не се усъмнява и за момент.



Ако желаете да прекарате тиха и спокойна отмора, любувайки се на топли води, дълги плажове и пробвайки гмуркане, Шарм ел Шейх е една от евтините дестинации където можете да го извършите. А какви забележителности да посетите през останалото време, питаме още веднъж Христина. „ Да отидеш в Египет и да не видиш пирамидите е все едно да отидеш в Ню Йорк и да не видиш Статуята на свободата. Но с цел да стигнем до пирамидите трябваше да пътуваме 500 км на север. Вместо това избрахме да пътуваме на юг - към храмовите комплекси Луксор и Абу Симбел. Впечатляващи са и несъмнено си коства да се видят. “ Ферибот свързва Шарм ел Шейх с Хургада, един от известните у нас египетски курорти. Оттам до Луксор са към 300 км. А още 200 км на юг е Абу Симбел.

Луксор, прочут в древността като Тива, е комплекс, издигнат 15 века преди н.е. и се състои от няколко храма, отдадени на богове и фараони. Абу Симбел пък е може би примерът на изкуството на Древен Египет. Името отбелязва околност в Нубия. В скалите са изсечени два храма. Картината, която безспорно сте виждали, е на двадесетметровите фигури на Рамзес II на входа на единия от тези храмове. „ Няма сходно чувство за величието на предишното като това да стоиш на прага на тези колосални храмове “, споделя Христина, която не крие, че пътуването за нея е „ храна за душата “ и търсенето на нови чувства е метод на живот.



За доста от нас Египет е безкрайна пустиня, а пирамидите са основната атракция, на която би трябвало да обърнем внимание. Страната, обаче, както виждаме, може да ни предложи и други неповторими прекарвания - от буйните и пъстри ориенталски танци в заведенията на Кайро, през круизове по река Нил, до първокласни морски курорти, известни с водните си спортове. И в случай че сте се запътили натам, пригответе се за повече от това да яздите камили по сахарските дюни!



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР