Христина Ангелакова (1944-2018) Живея с 400 лева, нямам пожизнена пенсия, но

...
Христина Ангелакова (1944-2018)
Живея с 400 лева, нямам пожизнена пенсия, но
Коментари Харесай

Христина Ангелакова в едно от последните си интервюта: Видях “онзи” свят, но още искам в този!

Христина Ангелакова (1944-2018)

Живея с 400 лв., нямам пожизнена пенсия, само че не се окайвам

“Видях “другия” свят, само че още желая в този! Имам доста какво да направя с живота си, а и внучката ми дава крила”.

Това показа пред вестника ни огромната ни оперна прима Христина Ангелакова месеци преди да си отиде от този свят на 20 май. Певицата умря на 73 година, откакто не съумя да се възвърне след интервенция за промяна на става. Мнозина дефинират гибелта й за нелепа, само че съгласно медиците сходна намеса в преклонна възраст не е безвредна. Ангелакова е получила сепсис и докторите не съумели да овладеят ситуацията.

Световноизвестното мецосопрано от години е с разтърсено здраве. Най-сериозни са провалите върху тялото на Ангелакова след злополука, която тя претърпява през 1989 година Тогава певицата отпътува по контракт за Франция, където пее кантатата на Прокофиев “Александър Невски” с съветски хор – в Париж и в 6 сателитни града. По пътя рейсът катастрофира.

“Загубих схващане, изпаднала съм в кома и след това се разсъниха с яка за обездвижване. Оказа се, че аз  съм пострадала най-лошо – счупена глава и гръдна кост, имах три смазани прешлена. Останах за месец в парижката болница, а след това вложих цялата си воля и сила в най-малкото придвижване. Едва съумях да сляза сама от самолета в София. Видях “другия свят”, само че доста ми се искаше да остана в този”, ни показа Ангелакова, която цялостен живот след тази преживелица имаше проблеми с краката. Въпреки това тя не се оплакваше.

“Пенсията ми е 400 лв. и добре, че разгадавам на околните си, въпреки всичко има и хора по-зле от мен, това не е трагедия”, сподели ни певицата през март, потърсена за коментар на упованието Народното събрание да одобри пожизнени пенсии на заслужили дейци на културата. Между тях бе и колежката й Александрина Милчева.

“Много ми е мъчително за Христина. Тя заслужава пенсията също като мен”, отбрани колежката си Милчева. Комисия е избирала сред двете певици коя да отпадне и коя да взима 700 лв. пожизнено.

“Не съм алчна, нищо, другият път, а и одобрявам Милчева. Тя е заслужен човек”, изясни ни тогава през смях Ангелакова.

Казваше, че има гръцки дух и драмите по-скоро я активизират, в сравнение с отчайват. Както споделя Христина Ангелакова, родителите на татко й Борис са преселници от Кавала и Драма в Неврокоп, сегашен Гоце Делчев. В Солун в този момент живеят гръцки братовчеди на именитата певица.

“Баба Хрисантия беше извънредно колоритна. Дядо ми Стойо – дърводелецът, умря млад и тя рано овдовя. Когато й отивах на посетители, я виждах по какъв начин си попийва ракийка, а като се ядосаше, ръсеше яки попържни. Виждаше ми се някак необичайно жена да пие по този начин искрено и да псува, тъй като същинската ми фамилна среда бе друга”, споделя ни госпожа Ангелакова.

Бъдещата оперна звезда е расла в Шумен, откъдето е майка й Добринка, само че се ражда в Исперих, където родителката й отива да си търси работа. В дребния град културата е на респект. Първата си изява пред аудитория Христина прави едвам 5-годишна. Участва в ревю на локална кооперация за трикотаж. Дефилира с плетена алена рокличка и с цел да е в звук с тоалета, трябвало да изпее “Ален мак уединен нейде”. От терзание не помни думите, а най-после пада огромен плач, тъй като не й подаряват рокличката, както преди този момент дали обещание.

Скоро фамилията й се мести да живее в родния град на майка й Шумен. Борис Ангелаков става юрист в бирената фабрика, а Христина от невръстна хваща цигулката. Близнакът на Панчо Владигеров – Любен, изнася цигулкови концерти из страната и с майка й го молят да откри дребен инструмент за Христина. В града със остарели музикални обичаи дребната Христина е и солистка в хор “Родни звуци”. Майка й поддържа решението на щерка си да учи в Консерваторията. Баща й е по-скептичен: “Къде ще развяваш поли по сцената? Умна си, вземи да учиш нещо по-сериозно”, кори я той. Все отново доживява първите й триумфи у нас и в чужбина и даже я гледа на италианска сцена.

Прочутото ни мецосопрано, налагайки гения си на най-престижните международни оперни театри, се омъжва късно и късно ражда. С бъдещия й брачен партньор се срещат сред две нейни идвания в България.

Когато преди този момент печели състезанието за млади оперни артисти през 1975 година, Людмила Живкова – тогава ръководител на Комитета за просвета – й дава апартамент, с цел да не спи по хотели, като е в София. Съседи й стават цигуларите Минчо Минчев и Димо Димов, пианистът Иван Дреников, оперният артист Стоян Попов, Константин Коцев, Невена Коканова, Енчо Пиронков.

Над нея живее цигуларят Владко Титов. Майка му непрестанно подбутва Христина да се омъжи – тогава певицата е над 30-годишна мома. Веднъж Титов цъфва на вратата й със собствен другар – Красимир Дачев, в който примата се влюбва на мига. Преди това Ангелакова е помолила цигуларя да й поправи грамофона.

“Краси беше разведен, само че не аз го разведох”, акцентира оперната прима.

Докато е в София, излизат няколко пъти. После Христина би трябвало да замине за Модена – там пее в операта “Весталката” от Спонтини и кани Красимир, с цел да посрещнат дружно новата година. Двамата заживяват дружно. Певицата отпътува за Генуа да пее в “Хованщина” и обичаният й я съпровожда. Там се женят – годината е 1980. Сватбата е на българския танкер “Огоста”, хвърлил котва в пристанището на Генуа.

“В чужбина нашенци могат да подписват брак единствено в наш аероплан, транспортен съд или в посолството, които се смятат за български територии”, разясни ни приживе певицата.

За сватбената гала корабът е излъскан и застлан с алена пътека на палубата. Кумува им партийният секретар на моряците. Подписват се в бордовата книга.

Вечерта честват в клуб на брега. Младоженецът черпи с домашно вино, донесено от родния му Свищов. После младото семейство прави малко сватбено странствуване до близкия Сан Ремо.

“Разбирахме се, бяхме занимателна двойка. Той е някогашен републикански първенец по висок скок, танцуваше хубаво…”, описа ни Христина.

Бракът им обаче просъществува 10 години. Всичко завършва след злополуката.

“В болничното заведение ми се искаше да имам непосредствен човек до себе си. Обаждаха се артисти от целия свят, а Краси дойде с детето чак на 17-ия ден. Имам възприятието, че оттова нещата потръгнаха на зле. До мен стигаха клюки, че той има и извънбрачни връзки, не знам дали е било по този начин, само че разбрах какъв брой бързо може да рухне нещо, градено с години”, връща се обратно във времето оперната прима.

Когато се развеждат, Христина е на 44 години.

Междувременно слухът за претърпяната от нея злополука бързо се разнася по света, освен това мощно пресилена – че е в гипсово корито и не се знае дали ще се изправи на крайници. Някои задгранични нейни сътрудници напряко я отписват, понижават уговорките й.

“Беше мъчно да възстановя позициите си. Дъщеря ми беше на 9 години, майка ми идваше да оказва помощ. После всичко последователно се оправи, само че по този начин и не сътворих друго семейство”, показа Ангелакова.

С днешна дата връзките й с Красимир Дачев са другарски. Дъщеря им Русана работи като финансист в компанията на предприемача. Тя към този момент е и майка на няколкомесечното момиченце – Неда.

“Не си припомням да съм й казвал “Обичам те!”. Дори на себе си не го споделям. Много съм тежък на този израз”, показа някогашният брачен партньор на Христина Ангелакова Красимир Дачев, за който се приказва, че е измежду най-богатите българи. В момента той има друго семейство.

Ангелакова е пяла с най-големите майстори на оперното изкуство от края на предишния век – Павароти, Доминго, Карерас, Франко Корели.

С Карерас и Монсерат Кабайе е играла в “Иродиада” в Римската опера. След редица награди в влиятелни международни състезания тя е поканена да се завърне в България и да пее Софийската национална опера. Завръща се у нас и пее на най-престижната оперна сцена в страната цели 23 години, като редом не стопира да гастролира по света. В интервала 2001-2004 година е шеф на Софийската опера. От 1985 година преподава оперно пеене в Националната музикална академия, а от 2000 година е доцент.

През 2015-а тя бе наградена с медал “Св. св. Кирил и Методий”. Редакцията изрича съболезнования на фамилията.

Поклон пред паметта й!

Играят на ротативки в  Монте Карло с Гена Димитрова

Христина е близка другарка с Гена Димитрова, която постоянно е била прекомерно сдържана в връзките си с сътрудниците. Двете се обичат още от Консерваторията, а след това са дружно и в Милано.

“Гена Димитрова беше велика! В света нямаше доста гласове като нейния”, безапелационна е Ангелакова. Двете пеят дружно в Монте Карло – в “Бал с маски”. Често играят на автоматите и печелят. Гена, която е вманиачен почитател на нумерологията и звездите, от време на време прави хороскопи на приятелката си. Христина рядко приказва дали има вяра на предсказания, само че постоянно е била същинска световна дама. Преди години дефилира в благотворително ревю като модел на Даря Манченко, Йорданка Чернаева и Дора Момекова – излиза на подиума с Татяна Лолова, Мартина Вачкова, Анахид Тачева.

Примабалерината Маша Илиева:

Простих й, че ме уволни за голи фотоси

“Простих на Христина, че ме уволни за голите фотоси в “Плейбой”. Много ми костваше, не беше елементарно, само че всяко знамение за три дни.”

Това показа примабалерината Маша Илиева, откакто преди повече от 10 години тя се снима за “Плейбой”, а шефката й Христина Ангелакова не възобнови контракта й в Софийската опера. “Преди много време се засякохме на едно събитие, поздравихме се, несъмнено, като културни хора. Толкова. Всеки поема своя път”, сподели Маша Илиева.

Примата: Имам единствено една пластична интервенция!

“Имам единствено една пластична интервенция – на носа. Когато бях на 6 години, се спънах на тел в парка в Шумен и носът ми се деформира. Провинциални гении не съумяха да ми го наместят добре, а и се наложи да ми пробиват хрущяла, с цел да вдишвам. Не получих комплекс за непълноценност обаче. Оперирах се по-късно в Германия при фамозния доктор Бетов и започнах да си одобрявам носа”, сподели Ангелакова.

Източник: bgdnes.bg
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР