Хремата и запушеният нос се превръщат в неразделна част от

...
Хремата и запушеният нос се превръщат в неразделна част от
Коментари Харесай

Хрема през есента- детето е заразно още преди симптомите

Хремата и запушеният нос се трансформират в неразделна част от всекидневието на детето, посещаващо детска ясла или градина. Оплакванията могат да бъдат толкоз чести, че да наподобява, че детето съвсем не оздравява и „ непрестанно е с хрема ”. Причините за този най-чест признак в детска възраст са: вирусните респираторни инфекции, алергичните болести и бактериалните суперинфекции. (Към първа част от материала...)

Има ли значение типът на секрета?

В началото на вирусната зараза нормално секретът от носа е с водниста консистенция, транспарантен или белезникав на цвят. Тогава обаче детето е най-заразно за близките, защото отделя огромно количество вирусни инфекциозни сътрудници в околната среда. След няколко дни секретът се сгъстява, придобива мръснобял, жълтеникав или зеленикав цвят. Това в съпроводено и с отзвучаване на останалите признаци, съпътстващи вирусната респираторна зараза (отпадналост, безапетите, кашлица, нараснала температура и други).

Ако обаче хремата се зъдържи повече от 10-14 дни и цветът е зеленикав, слузно-гноен, тогава може да става въпрос за наслагване на бактериална суперинфекция. Обикновено това се съпровожда с утежняване в положението на детето, поява на нараснала температура, главоболие, кашлица, неприятен мирис от устата и други. Счита се, че хрема, която продължава повече от 14 дни съвсем сигурно е засегнала и синусите. В този случай се постанова детето да бъде прегледано и да се реши потребността от започване на антибиотично лекуване.

Кога детето е заразно?

Вирусите се отделят при кихане и кашляне в околната среда, т.е. механизмът на предаване на инфекцията е въздушно-капков. В взаимозависимост от причинителя на болестта може да има някои разлики, само че най-общо детето е заразно 2-3 дни преди появяването на признаците и 2-3 дни по-късно, т.е. детето отделя вирусни сътрудници в околната среда още преди да се е разболяло.

Как се популяризира инфекцията?

Това се случва доста елементарно в затворените колективи, като детски градини и ясли при:

„ Бъркане ” в устата и носа и по-късно пипане на близките предмети и играчки;
Ползване на общи играчки и предмети, които се предават от едно дете на друго;
Кашляне и кихане без покриване на устата и носа;
Целуване;
Нередовно проветряване на помещенията;
Нередовно миене на ръцете;
Недобра стерилизация на пространствата.

Как да предпазим детето от постоянно боледуване?

Колкото и тривиално и просто да звучат някои от разпоредбите, спазването им освен, че може да редуцира честите боледувания, само че и изггражда положителни хигиенични привички на дететго отсега нататък.

Научете детето да киха и кашля като покрива устата и носа си с лакът. Друг вид е потреблението на еднократни кърпички, които след това да бъдат незабавно изхвърлени.
Мийте ръцете постоянно. Ако това е невероятно, използвайте мокри кърпички и наложително дезинфектант.

Проветрявайте постоянно пространствата. Свежият и чист въздух понижава количеството на вирусите и бактериите в помещението.
Закалявайте детето. Това укрепва имунитета и усъвършенства защитните сили на организма.
Давайте колкото се може повече плодове и зеленчуци под формата на салати, фрешове и други. Менюто би трябвало да е задоволително разнообразно, наложително да има месно хранене и най-малко един път седмично риба.
Научете детето да не употребява едни и същи принадлежности за хранене и чаши с другите деца.

Кога детето би трябвало да остане в къщи?

Това зависи от детското заведение. Така или другояче не съществуват ясни критерии, а всичко зависи от преценката на личния състав. Все отново това дали детето би трябвало да посещава детска градина с хрема зависи по-скоро от общото му положение, в сравнение с от типа и цвета на хремата. Акото не се усеща добре, отпаднало е, раздразнително е, не се храни добре, тогава би трябвало да бъде спряно от детска градина без значение от типа на хремата.

Истината е, че децата боледуват при започване на детска градина без значение дали филтърът е прецизен или не е. Причината е, че още преди появяването на признаците детето стартира да отделя вируса в околната среда и заразява останалите. Спирането му от градина след появяването на признаците не обезпечава основна отбрана на останалите деца.

пулс бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР