Храносмилателната система на всяко живо същество представлява мощна машина. За

...
Храносмилателната система на всяко живо същество представлява мощна машина. За
Коментари Харесай

Запекът – досаден проблем или ежедневна мъка

Храносмилателната система на всяко живо създание съставлява мощна машина. За да действа вярно, тя се нуждае от удобна среда и уместно гориво. Когато това не се случва се появяват проблеми, един от тях е запекът.
Естествената роля на храносмилателния тракт е храната да се движи по него надолу. Това се случва, благодарение на мускулни контракции. Докато работи този развой храната и водата се спускат към дебелото черво. Когато храната е богата на фибри, процесът протича обикновено.
 
Кога се появява запекът?
Когато не се употребява задоволително вода, физическата интензивност е понижена, изпражненията се задържат по червата. Течността в тях е понижена, а това довежда до твърди и сухи фекалии. Така на разположение е запекът.
Редките чувства за запек в къси интервали време, не са мотив за безпокойствие. Продължителните и чести признаци, за повече от половин година могат да се окажат проблематични. Такива са, в следствие метода на живот, самостоятелни характерности, погрешно хранене, неявяване на спортни действия. Състоянието е известно в медицината като функционална или първична интрига.
Запекът е доста публикувано и сложно положение на организма
Като цяло за дискомфорта в храносмилателната система е плод на голям брой нарушени функционалности. Запекът е микс от фактори, засягащи храносмилателната система. Такива са свързани още с:
• Възраст;
• Пол (по-често визира жените);
• Неправилно хранене;
• Липса на физическа активност;
• Стресът;
• Странични резултати след банкет на медикаменти и прочие
 
Запек: признаци, профилактика и хранене
Запек може да е сигнал и за някои болести в храносмилателната система. Такива най-често са язва на дванадесетопръстника и стомаха, синдром на раздразненото черво, продължителен колит, продължителен холецистит, ректури на ректума, хемороиди, в следствие използването на някои лекарства. При здрави хора най-честите аргументи за хронична демонстрация на запек са навикът да се хранят монотонно, главно с протеинови храни, липса на задоволително течности и затънал метод на живот.
Към задържането на изпражненията и измененията в консистенцията им, съпроводени от запек, се следят и други признаци. Такива са:
• коремна болка;
• метеоризъм;
• главоболие;
• раздразнителност;
• неспокоен сън;
• лошо въодушевление до меланхолия.
Признак за безпокойствие е, когато в изпражненията се появи кръв. Ако кръвта е нищожна, може да е вследствие на хемороиди. Когато е тъмна, съпроводена от слуз, може да приказва за израстък в червата. В тези случаи незабавната среща със експерт е наложителна.
 
Превенция на запека:
Яжте по две ябълки дневно - заран и вечер;
Преди лягане за нощта е добре да се пие чаша свеж кефир;
Сутрин на ставане от сън и на празен корем се предлага една чаша преварена вода;
Спешно средство против запек е половин литър свеж кефир, употребяван на дребни глътки;
Препоръчват се сини сливи на празен корем, накиснати в преварена вода;
Полезно е и салатата с настъргано варено цвекло, вкусена с растително масло;
Пшенични трици, добавени в супи, салати, гарнитури, желе са отлична превантивна мярка. Те се заливат с вряла вода, тъй че да набъбнат и да станат по-меки. В началото на приема им се предлагат по 3 чаени лъжички дневно и последователно да се усилва до 3 супени лъжици на ден;
Помага и масажирането на корема. За задачата в границите на 2–5 минути движете ръката си в посока часовниковата стрелка, като леко натискате корема.
 
Опитайте специфична гимнастика при запек
Трябва да коленичите на пода, да си поемете мирис, след което да спуснете челото си към пода, повдигайки ръцете нагоре.
Упражнението покачва вътреабдоминалното налягане и ускорява чревната пъргавина.
 
В умозаключение:
За да избегнете запек, е належащо да включите в диетата храни, богати на фибри. Яжте пълнозърнест самун или тричен. От зеленчуци и плодове обърнете внимание на зеле, цвекло, моркови, спанак, бобови растения, тиквички, грозде, портокали, мандарини, праскови, смокини, ядки, фурми, сини сливи, ябълки, пъпеши, тиква.
Киселото мляко, супата от кисело зеле, зеленчуковите (слънчоглед, маслини, царевица) и масло ускоряват чревната пъргавина.
Пийте доста течности - до два до три литра дневно.
Забравете за храни и питиета със стипчиви свойства: бял самун, какао, шоколад, ориз, черно кафе, мощен чай, червени боровинки, храни вид пюре или паста. Към този режим би трябвало да се придържате за известно време, с цел да има резултат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР