Хранително-вкусовата промишленост в САЩ трябва да поеме вината за огромното

...
Хранително-вкусовата промишленост в САЩ трябва да поеме вината за огромното
Коментари Харесай

Как живеем зависими към захарта

Хранително-вкусовата индустрия в Съединени американски щати би трябвало да поеме виновността за голямото количество захар в храните и консумирането на полуфабрикати, както и за зачестилите случаи на сърдечни заболявания и диабет.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ИМАМЕ ПРОБЛЕМ СЪС СЛАДКОТО - СНИМКИ

Това споделя американският икономист, шеф на Института за Земята в Колумбийския университет, един от най-младите стопански професори в историята на "Харвард ", консултант на общоприет секретар на Организация на обединените нации (2007 - 2017) Джефри Сакс пред The Huffington post.

Призив за смяна

Сакс е изявен критик на системата на хранителната промишленост и приканва за основна смяна в международен мащаб.

"От една страна съществуват небогати страни, хората гладуват, фамилии с ферми не могат да нахранят даже себе си, а от друга – хранителната промишленост физически е пристрастила огромна част от обществото към захарта и към полуфабрикатите “.

ВИЖТЕ КОИ СА ДЕСЕТТЕ НАЙ-ПРИСТРАСТЯВАЩИ ХРАНИ - СНИМКИ

Проучвания сочат, че пристрастяването към захарта, в някои случаи, може да докара до неврохимични промени в мозъка, които наподобяват тези при използването на наркотични субстанции. Хранителната промишленост в Съединени американски щати прибавя захарта даже в диетичните артикули (заедно с мазнините и солта).

Генерално захарта участва не просто в нормалните артикули – газирани питиета и шоколадови произведения, само че и в модифицирани храни като самун, зърнени артикули и пица.

Проблемът обаче се простира доста по-далеч.

"В международен мащаб хранително-вкусовата промишленост не работи “ , споделя Сакс.

Една трета от годната за изразходване храна е пропиляна, земеделската земя е на привършване, а статистика сочи, че човечеството ще се усили с 2 милиарда в идващите 35 години.

Сакс твърди, че богатите страни не се оправят с казуса с храната и изхвърлянето й, като Съединени американски щати са първенецът.

Хранително-вкусовата индустрия на Съединените щати освен създава доста високи равнища на нездравословни излъчвания, само че междинното ползване на месо от глава на популацията в Съединени американски щати е едно от най-високите в света. Само Бразилия, Уругвай и Аржентина употребяват повече месо.

Сакс се опасява от последствията, които ограниченията на президента Доналд Тръмп за опазването на околната среда ще доведат.

"Целият свят гледа с удивление и боязън този прочувствено неустойчив и нападателен президент. По въпросите за околната среда той е изрично враждебно ориентиран към нещата, които е належащо да се създадат. Тръмп е на път да прекрачи всевъзможни граници. 19 от 20 страни на срещата на Г-20 подписаха Парижкото климатично съглашение за ограничение нездравословните излъчвания, Съединени американски щати – не “.

Оптимизъм в дъното на тунела

Системата въпреки всичко може да бъде разрушена, оптимист е Сакс, защото всички проблеми по света, потвърдено, си имат решение.

"Имаме доста аграрни общности, които вървят към по-устойчиви практики, като употребяват по-малко нездравословни субстанции в преработката на първичните аграрни артикули и произвеждане на храни, питиета и добавки. Имаме шанса да създадем пробив във възобновимата сила и да спрем наклонността на световното стопляне “.

Сакс е на мнение, че публичното обучение и персоналната смяна на индивида са ключът към триумфа.

"Трябва да разберем смисъла на здравословната диета и по какъв начин тя да влезе в приложимост на цялото човечество. Трябва да създадем обилни промени в живота си. А публичните настройки довеждат до политическите дейности “.

Признаци, че прекалявате със захарта (СНИМКИ)

Защо „ дървени” зеленчуци заместиха българските на пазара









Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР