Хранителният интолеранс е състояние, свързано с реакция на ограничена непоносимост

...
Хранителният интолеранс е състояние, свързано с реакция на ограничена непоносимост
Коментари Харесай

Хранителна непоносимост при автоимунни заболявания

Хранителният интолеранс е положение, обвързвано с реакция на лимитирана нетърпимост към дадена храна, изразяващо се с клинични признаци, сходни на питателните алергии, само че протичащи посредством активиране на разнообразни имунни механизми. Характерно за хранителния интолеранс е нарушаване в смилането и усвояването на някои храни, което основава условия за локално инфектиране.

Автоимунните болести постоянно се характеризират с неправилна пропускливост на червата, при което се отделя огромно количество хистамин - един от тригерите за развиване на хранителен интолеранс. В същото време при автоимунните болести може да се задейства както местен, по този начин и систематичен имунен отговор против структури на организма. Хранителният интолеранс се демонстрира нормално против дребни молекули, които имат биологично дейна съставния елемент.

Пропускливостта на червата е положение, при което по-големи молекули храна и други субстанции минават през епителните кафези на червата и достигйки кръвообращението задействат разнообразни имунни структури.

Когато има налично автоимунното заболяване имунният отговор при него е под напрежение. Има съществуване и на инфекциозен развой. Тези пациенти имат нарушен механизъм за толериране на избрани молекули, които навлизат от червата в кръвта и като резултат стартират да секретират огромно количество имуноглобулини от разнообразни класове (най-вече IgG). Като резултат се образуват имунни комплекси, против които организмът развива симптоматика, обвързвана със затруднено храносмилане и усвояването на до веществата в кръвта. По принцип и здравият организъм образува имунни комплекси, само че при него няма нарушен баланс, както е при автоимунните болести. Нарушеният баланс води образуването на по-голямо количество антитела, и имунните комплекси провокират инфектиране. Това води до обостряне на положението и на главните признаци при хората с автоимунни болести.

Данни от разнообразни изследвания демонстрират, че към 40% от пациентите с ревматоиден артрит се усъвършенстват клинично при прилагане на изключваща диета, когато са наясно с храните, които придизвикват интолеранс при тях и ги изключат краткотрайно от диетата си. Друго изследване демонстрира, че множеството пациенти с автоимунни болести демонстрират сензитивност към млечните протеини. Изключващата диета нормално има дълготрайност сред 3 месеца и година. В този интервал се следи усъвършенстване в признаците и качеството на живот на засегнатите пациенти.

Най-честите автоимунни болести, при които честотата на хранителен интолеранс е най-висока са така наречен колагенози. Част от тях са систематичния лупус еритематозус, ревматоидния артрит, доста от васкулитите на дребните съдове, Болест на Крон, улцерозен колит, целиакия, множествена склероза, някои от автоимунните болести на щитовидната жлеза.

Механизмите, посредством които дадени хора демонстрират хранителен интолеранс са ралични: метаболитна дисфункция, генетични недостатъци, фармакологичен отговор към разнообразни субстанции, както и правене на имунен отговор към някои отрови, добавки, консерванти и подобрители на храната.

Симптоми при някой типове интолеранс:

Интолеранс към лактоза, малтоза, сукроза и фруктоза предизвикват стомашно-чревни признаци като болежка, отичане, диария, гадене, метеоризъм (подуване с газове и оригване)

Интолеранс към изкуствени оцветители в храната предизвикват астма, уртикария, главоболие, обриви и хиперактивност

Интолеранс към биогенните амини хистамин и тирамин предизвикват стомашно-чревни признаци, само че и признаци в дихателната система и кожата.

Тираминът естествено се намира в някои храни, растения и животни. Ферментацията, стареенето или развалянето на храните също могат да произведат тирамин. Хистаминът се намира във високо количество при модифицирани храни и такива, с дълъг период на валидност като подготвени ястия, замразени храни и консерви.

Разлика сред алергия и нетърпимост

При питателните алергии се следи бърза демонстрация на признаците в границите на 15-30 мин или по-рано. При хранителната нетърпимост може да минат часове или месеци, и въпреки от време на време да наподобяват по външен тип алергичните, те в никакъв случай не са животозастрашаващи. Това твърди специалиста в хранителния интолеранс у нас доктор Екатерина Иванова-Тодорова от Имунологичната лаборатория на УМБАЛ " Св. Иван Рилски ".

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР