Хранителните стоки у нас продължават да поскъпват, въпреки заявките на

...
Хранителните стоки у нас продължават да поскъпват, въпреки заявките на
Коментари Харесай

С около 40% са поскънали консервите

Хранителните артикули у нас не престават да нарастват, макар поръчките на служебното държавно управление, че ще укроти и управлява цените в комерсиалната мрежа. След млечните артикули, внезапен скок има и в цените на консервите. Поскъпването при тях е с 40%, оповестява " Нова телевизия ". По данни на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци сега в България се създават към 150 000 тона консерви. Много са факторите, които дефинират крайната цена. Поскъпването в магазините към този момент е реалност.
Най-голямо е нарастването при лютеницата и киселите краставички. При консервирания фасул, киселото зеле и граха скокът е сред 50 стотинки и лев. Дори за фамилиите, които избират от години да си създават консерви в домашни условия, това обичайно начинание към този момент излиза солено.
Междувременно стана известно, че храните на едро са поскъпнали с близо 6% от началото на годината. Само за предходната седмица междинното нарастване на цените е с 2,85%. Най-голямото нарастване в действителност се е случило през последните две седмици - с 4,48%. 
През предходната седмица най-вече са се вдигнали цените на оранжерийните домати - с 16,9% до 3,95 лв. за кг, и оранжерийните краставици - с 27,4% и са се купували за 6,05 лв. за кг на едро. Червените чушки са добавили към цената си 8,7 на 100 до 4,27 лв. за кг в края на седмицата.
Морковите са скочили с 5,2% и са се търгували по 1,22 лв. за кг. Ябълките са поскъпнали с 2,8% - по 1,45 лв. за кг. Бананите също са с по-висока цена -  3,21 лв. за кг. Кравето сирене е поскъпнало с 0,3% и се е търгувало по 11,40 лв. за кг. Пилешкото месо се е вдигнало с 2,6% до 6,28 лв. за кг. Захарта е поскъпнала с 2,4 на 100 и се е продавала по 2,59 лв. за кг в края на седмицата.
Около 150 нелоялни търговски практики при огромните вериги е разкрила Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) при осъществените от нея инспекции, заяви ръководителят й Стоил Алипиев пред БНР. По думите му тревожна е наклонността броят на установените нарушавания да надвишава броя на направените инспекции - при 350 инспекции са открити 370 нарушавания.
От 16 февруари Комисията за отбрана на потребителите, Българската организация по сигурност на храните и Националната организация за приходите започнаха масирани инспекции в комерсиалната мрежа в цялата страна по отношение на качеството на храните и ценообразуването.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР