Хранителните продукти на щанда се продават с над 90% надценка,

...
Хранителните продукти на щанда се продават с над 90% надценка,
Коментари Харесай

Държавата установи над 90% надценка и 24,5% инфлация при храните в магазина

Хранителните артикули на щанда се продават с над 90% надценка, а инфлацията при храните е достигнала 24,5 на 100 през януари. Производителите, които подават сигнали до държавните органи, се опасяват да се разкрие самоличността им, с цел да не бъдат отрязани от дистрибуционните канали и да не могат да продават стоката си. Цените са голословно високи. Това са единствено част от изводите на държавните органи, които бяха впрегнати в инспекции по цялата верига от производителя до щанда, с цел да открият на какво се дължи огромния марж при цените на храните у нас и необяснимото им повишаване на фона на същите артикули в други европейски страни.

" Има отблъскващ боязън от хората, които ни дават информация - да не бъдат изхвърлени от дистрибуционните канали. Залети сме от сигнали. Молбата е ние да не споделяме продуктите и имената на съответния човек ", сподели земеделският министър Явор Гечев, като по този начин изясни за какво министрите не демонстрират контракти и фактури на публицистите. Той даде и съответни образци с цени на артикули, които удостоверяват големите надценки на стоките на щанда.

Опаковка от 400 г на кашкавал по БДС коства 8,04 лева във фермата, а в магазина към този момент се продава за 15,59 лева - това е 94% надценка. Същият грамаж на краве сирене е с цена от 5,64 лева при производителя, а на щанда се продава за 10,79 лева - това е 91% надценка, съобщи земеделският министър.

Гечев даде образец и с цената на кравето масло - 2,62 лева коства то при производителя, до момента в който цената му скача над над 4 лева за 125 г опаковка в магазина. В същото време в Германия същото количество масло коства 2,59 лева на щанда и 2,55 лева - в Австрия.

" В България ценообразуването доста постоянно се разминава със западни мостри ", заключи Гечев. 

" Резултатите от досегашната работа са притеснителни. Налице са редица нелоялни търговски практики, има подозрения за голословно високи облаги и други нарушавания, ощетяващи правата на потребителите. Не разгласяваме война на комерсиалните вериги, нито желаеме да водим такава. Като страна сме задължени да защитим интереса на хората и да сме сигурни, че най-уязвимите групи не страдат от това и техните приходи не се изземат ", сподели и ръководителят на образуваното държавно звено за инспекции - вицепремиерът Христо Алексиев. Той акцентира, че страната няма желание да се намесва на пазара на храните, само че и няма да разреши приходите на хората и производителите да бъдат изземвани по този метод.

В същото време по предварителни данни от Национална агенция за приходите чакат заявена облага от комерсиалните вериги към 25%.

Пикът на инфлацията при питателните артикули е бил през ноември, когато показателят е достигнал 26,1 %, сподели Гечев и регистрира, че през последните няколко седмици е почнало понижение и промоции. Целта на служебното държавно управление е обаче понижението да е непрекъснато, а не промоционално.

 Снимка: БТА

Отчетени бяха и резултатите от инспекциите на страната през последните дни - Комисията за отбрана на потребителите е направила 471 инспекции и е разкрила 452 нарушавания. От тях 200 са свързани с нелоялни търговски практики.

Българската организация за сигурност на храните е направила 333 инспекции, с установени 32 нарушавания. Националната организация по приходите е направила 340 инспекции, от които са последвали 71 формирани акта за нарушавания. В комерсиалните вериги сега текат още към 150 инспекции на приходната организация и девет проверки, стана ясно от думите на Христо Алексиев. Маржът от производителя до крайния търговец е от 50% до 95%, заключи той. " Това ценообразуване не е правилно. Производителят не печели от него ", заключи Явор Гечев.

" Ще бъда праволинеен, когато виждам нелоялни практики от страна на бизнеса. Всички признават, че цените са несъразмерно високи, само че трансферират виновността по веригата на другите. Има серия от аргументи цените да спадат, а те порастват. Не ни остава друго с изключение на да набавим информация по длъжностен път, да проследим ценообразуването по всички равнища на веригата, да забележим кой прав, кой крив и от кое място идва недоразумението ", даде обещание министърът на стопанската система Никола Стоянов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР