Хранителните продукти биха могли да бъдат и опасни - ако

...
Хранителните продукти биха могли да бъдат и опасни - ако
Коментари Харесай

Как да прогоним бактериите от кухнята

Хранителните артикули биха могли да бъдат и рискови - в случай че в тях се развият нездравословни за здравето бактерии. Но за напразни паники място няма, тъй като против бактериите има доста дейно оръжие: хигиената в кухнята. Вижте в:

Слушай майка си!

Научени сме още от дребни: ръцете наложително се мият преди ястие. Същото важи и за готвенето. Дори с по-голяма мощ, тъй като когато готвим, можем да замърсим с бактерии храната, която след това ще ядат всички. Правилното миене на ръцете трае най-малко 30 секунди. Добре би трябвало да се насапунисат и сгъвките сред пръстите, както и ноктите.
 миене ръце iStock/Getty Images

Само един път не е задоволително

Мийте наложително ръцете освен преди да започнете да готвите, само че и от самото начало на процеса. Особено в случай че сте пипали сурово месо, риба, яйца или боклуци. Защото всички те са носители на бактерии, които не трябва да се популяризират върху други артикули. Особено върху такива, които се употребяват сурови - като салатите или доматите.

Отделно месо, настрана зеленчуци

За да се избегне контаминацията сред другите артикули, животинските артикули не трябва да се обработват със същите принадлежности като другите. Това важи най-много за ножовете и дъските за рязане. Най-добре е да имате специфична дъска и специфичен нож единствено за сурово месо. А другояче, преди да ги употребявате за рязане на зеленчуци, дъската и ножът би трябвало да се измият с препарат и гореща вода.-->
 кухня iStock/Getty Images
За нас драскотина, за бактериите - галактика

Бактериите са дребни. Това, което на нас ни наподобява като драскотина, е голяма шведска маса за салмонелата. Изподрасканите кухненски дъски се мият доста мъчно. Тъй че в случай че дъската към този момент е прекомерно набраздена - по-добре си купете нова.

Сменяйте ги по-често!

Кухненските парцали, гъбите и четките са обичано леговище на бактериите. Ето за какво след всяко потребление те би трябвало да се изплакнат с гореща вода, а след това наложително да се подсушат. Кухненските гъби и парцали не трябва да се употребяват по-дълго от няколко дни. След това би трябвало или да ги промените, или да ги пуснете в пералнята на 70 градуса.
 гъби iStock/Getty Images
Кърпата за съдове е единствено за съдове

За кърпите за съдове важи същото, както за гъбите и парцалите: след приложимост би трябвало да се сушат и да се сменят най-малко един път седмично. С тези кърпи никога не трябва да подсушавате сурово месо или да бършете пръски от белтъци - използвайте за тази цел хартиени салфетки, които след това незабавно изхвърлете.

На студено. И в кутии.

На температура под 7 градуса по Целзий множеството микроорганизми или не се развъждат, или го вършат доста постепенно. Ето за какво малотрайните храни, като месо, риба или яйца, би трябвало наложително да се държат в най-студената секция на хладилника - нормално в кутиите в долната част. Много значимо е постоянно да миете хладилника от вътрешната страна, тъй като другояче пораждат цели колонии от бактерии.
 ледник iStock/Getty Images
Горещо!

Сигурен метод за заличаване на бактериите е високата температура. Ето за какво и месото, и рибата, и яйцата постоянно би трябвало да бъдат добре термично обработени. Което значи, че вътрешността на тези храни би трябвало да бъде нагрята минимум до 70 градуса най-малко за 2 минути. Салатите, зеленчуците и плодовете, които се ядат пресни, би трябвало добре да се измиват. И едвам тогава можем да си пожелаем: Добър вкус!

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР