Хранителните навици на човека могат да демонстрират лукс, разточителство или,

...
Хранителните навици на човека могат да демонстрират лукс, разточителство или,
Коментари Харесай

Хитлер бил вегетарианец, Кастро обожавал пастата, а Кадафи- камилско мляко

Хранителните привички на индивида могат да показват разкош, разсипничество или, в противен случай, елементарност и невзискателност, както и да изненадват и даже да ужасяват, написа египетският „ NoonPost “. В публикация той разкрива питателните желания на най-известните международни водачи.

Тъй като вкусовите желания и питателните привички на хората се разграничават, всички ние имаме свои обичани храни. Това важи и за водачите на страните.

С развиването на цивилизацията и общественото и културното възобновление усетите и желанията на крале и султани се трансформират, а обществените пиршества стават притежание на стеснен кръг от хора, които съблюдават хигиена и етикет.

Освен това водачите станаха по-предпазливи от всеки път заради боязън от отравяне или заболявания. Ястията на актуалните държавни глави от време на време са строго секретни от съображения за национална сигурност.

От телешка глава, желана от Жак Ширак, до обичания сладолед с шамфъстък на Владимир Путин - храната остава извънредно сензитивна тематика във властовите среди. Затова, когато питат готвача на Ангела Меркел за обичаните ѝ предписания, той дава отговор: " Не мога да ви кажа какви са желанията ѝ, другояче тези ястия щяха да се готвят по целия свят “.

Френски президенти

Шарл дьо Гол е предпочитал грах, което приказва за строгия темперамент на военния водач, който не прекарва доста време на масата. Що се отнася до Франсоа Митеран, неговите хранителни привички са смесени. Президентът социалист е обичал хайвер - капиталистически деликатес, който опонира на идеологията, която той пропагандираше обществено. Жак Ширак е прочут като гостолюбив хазаин, който показва на гостите си обичаните си ястия. Харесва азиатската кухня и нетрадиционните ястия като телешка глава.

Французите са наясно, че някогашният президент Франсоа Оланд не обича артишок и аспержи: те добре помнят дипломатическия гаф от май 2012 година, когато на посещаване при Ангела Меркел му сервират аспержи по време на първото посещаване на френския президент в Берлин.

Що се отнася до някогашния президент Никола Саркози, Бернар Вокон, който е управлявал кухнята на Елисейския замък в продължение на съвсем 40 години, съобщи:

" Президентът ненавиждаше артишок и обичаше шоколадов мус, а също по този начин беше прочут с това, че не обичаше вино и сирене и беше привързан към шоколада. " Саркози също по този начин предпочитал елементарните салати, бялото месо и, несъмнено, пастата на италианската си брачна половинка Карла Бруни.

Лидерите на Америка

През 1990 година републиканецът Джордж Буш не разрешава да се употребяват броколи по време на обяд в Белия дом, Air Force One и в казармите на военновъздушните сили и е запомнен с думите: " Не обичам броколи; в никакъв случай не съм харесвал този зарзават. Когато бях дребен, майка ми ме хранеше с него. Сега съм президент на Съединените щати и повече няма да хапвам броколи! "

Този абсурден случай, наименуван BROCOLIGATE, накара фермерите да изпратят 10 тона от зеления зарзават в Белия дом в символ на митинг.

За разлика от Мишел Обама, която приканва за битка със затлъстяването и предизвиква яденето на плодове и зеленчуци, Барак Обама се появява на фотоси и видеоклипове като постоянен клиент на заведения за хранене за бързо хранене и е прочут с това, че изключително обича мексиканското ядене Чили кон карне.

Русия и Путин

Известен със страха си от отравяне, Путин е наел човек на цялостен работен ден, който да пробва всички ястия, приготвени за него. С изключение на пристрастието си към сладоледа с шамфъстък, макар ниските температури в Русия, Владимир Путин остава един от най-консервативните президенти, когато става въпрос за храна, и детайлностите за храната му рядко получават гласност.

През 2012 година обаче той се появява в ефира на NTV и разкрива какво нормално яде на закуска. Обикновено хапва овесена каша и извара с мед, сурови пъдпъдъчи яйца и коктейл от сок от цвекло и репички.

В изявление за телевизионния канал Путин съобщи: " Нямам доста време да се храня, обичам домати, краставици и салати. Сутрин хапвам овесена каша и извара с мед, а в случай че мога да предпочитам сред месо и риба, избирам риба. Харесвам и овнешко “.

Британската кралица

Кралица Елизабет II стартира деня си с чаша зелен чай от обичаната си марка „ Twinnings “, известната в целия свят британска чаена компания, зърнена закуска „ Kellogg`s Special K “ с плодове и от време на време омлет с пушена сьомга.

За обяд избира вино „ Dubonnet “, риба със спанак и тиквички или пиле на скара и заобикаля въглехидратите.
Вечерята на английската кралица е сходна на обяда - просто сготвено месо и зеленчуци. Ако желае, може да изиска да се сервира еленско месо, а за десерт - шоколадов, ягодов или прасковен пудинг.

Германия: Фюрерът и Меркел

Кой би повярвал, че Адолф Хитлер, който е бил покрай завладяването на света, не е ял месо и е бил вегетарианец? Последното хранене на Хитлер е точна индикация за вкусовите му желания. На 30 април 1945 година 25-годишно момиче идва в бункера на Хитлер, където е помолено да подготви последната му храна - бъркани яйца с картофено пюре.

Както Виктория Кларк и Мелиса Скот описват в книгата си " Вечерите на диктаторите ", Хитлер е бил по-благосклонен към животните, в сравнение с към хората, само че не е бил предан вегетарианец. Например има доста документални свидетелства, че той е предпочитал и ядене, наречено " птиче месо по хамбургскси " - гълъби, пълнени с черен дроб, език и шамфъстък.

Любовта на нацисткия водач към птичето месо е документирана от готвач на име Диона Лукас, която е работила в хотел в Хамбург при започване на 30-те години.

Що се отнася до някогашния немски канцлер Ангела Меркел, тя не обича да приказва за персоналния си живот, само че с наближаването на изборите не се притесняваше да отваря вратите на дома си за медиите, като нормално се появяваше пред камерата в кухнята. По нейни думи тя обича печени произведения, картофена чорба и зеле. Освен това някогашният немски канцлер се слави с обич към сирената.

Фидел Кастро и пастата

Кубинският водач Фидел Кастро се интересува от кулинарията и неговият другар, колумбийският публицист Габриел Гарсия Маркес, го разказва като " неотклонен риболовец, който търси нови предписания и готви с усърдието на академик ".
Известен е с пристрастието си да чете готварски книги, да събира предписания и да готви, с цел да могат околните му да опитат възхитителните ястия.

Според негови близки той обожавал да прави паста и по време на закуска прочитал повече от 200 страници вестници.

Саддам Хюсеин и масгуф

Саддам Хюсеин е отпред на Ирак сред 1979 и 2003 година Той обичал прясно и нетлъсто месо, както и пресни скариди и маслини, донесени напряко от Голанските възвишения, а обичаното му ядене било риба на пещ (masguf) - можел да я яде когато и да е на деня. Освен това той предпочитал допустимо най-прясната риба и по тази причина можел да разсъни кухненския личен състав в 5:00 или 6:00 часа сутринта, с цел да подготви уловената от него риба.

Сред другите обичани ястия на иракския президент били най-вече локални ястия като бульон от бамя, чорба от леща и рибена чорба, публикувани в региона на Тикрит, където е роден и израснал.

Камилско за Кадафи

Покойният либийски полковник Муамар Кадафи е прочут с любовта си към камилското мляко. Въпреки че му причинявало неприятно храносмилане и болки в стомаха, той не спирал да го пие. Любовта му към напитката била толкоз мощна, че той настоятелно предложил на гостите си камилско мляко. Известно е, че някогашният английски министър-председател Тони Блеър го е отказал по време на визитата си в Триполи по съвет на своите съветници.

Кадафи обичал да яде риба, изключително либийска, както и някои известни ястия като кускус с камилско месо и сладкиши - изключително италиански.

Ким Чен Ир

Лидерът на Северна Корея (1994-2011 г.) е прочут със своите вкусови желания. Сред обичаните му ястия са чорба от перки на акула и кучешко месо, а оризът му се приготвял от група дами, които избирали оризови зърна с една и съща форма, цвят и дължина и ги варели на огън от дървета, отсечени от планински връх покрай границата с Китай.

Обичал суши и бил прочут с това, че обожавал прясната риба дотолкоз, че започвал да я яде още до момента в който била жива. Докато храната му е била отглеждана само за него, севернокорейците гладували.

Йосиф Сталин

Смятан за втория водач на Съветския съюз, той е прочут със своята свирепост и мощ, с превръщането на земеделската страна в индустриално общество и с успеха над силите на Оста по време на Втората международна война. Сред обичаните му ястия бил обичаен грузински десерт от ядки и карамел, напоени с мед.
Празненствата на Сталин постоянно продължавали към 6 часа, а на трапезата постоянно участвали грузински ястия и артикули като орехи, чесън, праскови и нар.

Бенито Мусолини

Бенито Мусолини е началник на италианската страна и един от създателите на фашисткото придвижване, а омразата му към Франция надвишава рамките на политиката. Веднъж той споделя: " Френската кухня е безполезна, а италианската е най-хубавата в света. "

Той доста обичал да се храни вкъщи със брачната половинка си Ракеле и децата си в избрани моменти и предпочитал всички членове на фамилията му да са на масата, когато се прибирал у дома.

Любимото ядене на италианския водач е елементарна салата със надробен недопечен чесън, масло и лимон.

Очевидно храната му по-късно се трансформира, когато през 1945 година му слагат диагноза повишен черен дроб, високи равнища на кръвната захар и заболяване на дебелото черво. Поради тази причина той включва в храната си заешко и пилешко месо.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР