Хранителната промишленост като цяло сега е отговорна за две трети

...
Хранителната промишленост като цяло сега е отговорна за две трети
Коментари Харесай

Експерти: Консумацията на месо е отговорна в голяма степен за замърсяването на водата и въздуха

Хранителната индустрия като цяло в този момент е виновна за две трети от световното ползване на прясна вода

Настоящият метод на произвеждане на храни заплашва бъдещите световни доставки, по-специално заради високата консумация на месо, откри ново изследване, представено от ДПА, съобщи Българска телеграфна агенция.

Хранителната индустрия като цяло в този момент е виновна за две трети от световното ползване на прясна вода, три четвърти от замърсяването с хранителни субстанции във водните басейни и една четвърт от всички излъчвания на парникови газове, съгласно изследването " Предстоящата устойчива хранителна гражданска война " на консултантската компания " ПрайсуотърхаусКупърс стратеджи " (PwC Strategy).

С оглед на продължаващото повишаване на международното население е незабавно нужна смяна в производството на храни, пишат специалистите, защото сегашната система не е устойчива.

Войната в Украйна сама по себе си беше задоволителна, с цел да провокира фрапантно нарастване на международните цени на храните, споделят създателите, като се базират на обстоятелството, че съветската инвазия в страната е попречила на по този начин нужния експорт на храни.

Ключов проблем във връзка с световното произвеждане на храни е възходящата консумация на месо в международен мащаб през последните десетилетия, съгласно изследването. Около 80 % от земеделската земя по света в този момент се употребява директно или непряко за произвеждане на месо, като в същото време покрива единствено 11 % от международната консумация на калории.

Следователно смяната на питателните привички е основна мярка за обезпечаване на бъдещи световни доставки на храна, споделят специалистите. Дори замяната на говеждото с пилешко може да понижи на половина излъчванията на въглероден диоксид от производството на месо и да понижи потреблението на вода с към 30 %, съгласно изследването.

Ефектът е още по-голям при прекосяване към вегетарианска или веганска диета.

В същото време техниките за прибиране на реколтата и опциите за доставка би трябвало да станат по-ефективни, с цел да се предотврати развалянето на храните по пътя им към потребителя. В момента към една трета от цялата храна би трябвало да бъде изхвърлена заради закъснение и неефективност при прибирането на реколтата, логистиката или търговията.

Според специалистите засиленото потребление на цифрови технологии може да докара до обилни усъвършенствания - да вземем за пример посредством усъвършенстване на напояването и торенето и тъкмо следене на стоките по време на доставка.

Всички тези промени дружно биха могли да допринесат доста за обезпечаване на възходящото търсене на храни по резистентен метод без доста нарастване на цените, заключава изследването.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР