Храните с висока степен на обработка ускоряват стареенето на клетките,

...
Храните с висока степен на обработка ускоряват стареенето на клетките,
Коментари Харесай

Тестените храни и газираните напитки ускоряват стареенето

Храните с висока степен на обработка форсират стареенето на клетките, откри проучвателен екип от испанския университет в Навара. Това оповестява „ Ла Вангуардия “.

Тестените произведения и фаст фууд, газираните питиета, другите типове десертчета, полуфабрикатите и дълготрайните месни артикули се смятат за ултраобработени. Такива храни са с високо наличие на консерванти и оцветители, захар, мазнини и сол, само че са небогати на витамини и фибри.

Както е маркирано в проучването, използването им понижава окончанията на хромозомите – теломерите. Те могат да намалеят с възрастта заради естествените процеси в организма, само че продуктите с висока степен на преправка форсират този развой.

Научната група е провела опит, включващ 886 души на възраст от 57 до 91 години. Изследователите анализирали връзката сред храненето на доброволците и съществуването на теломери.

Според резултатите от проучването хората, които употребяват повече от три ултраобработени храни дневно, имат два пъти повече шансове за редуциране на теломерите. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР