Храните може и да поевтинеят през лятото, но токът ще

...
Храните може и да поевтинеят през лятото, но токът ще
Коментари Харесай

Удар за софиянци – ще плащат най-скъпо за нощен ток

Храните може и да поевтинеят през лятото, само че токът ще нарастне. Това предвещават заявките на доставчиците на електрическа енергия, импортирани в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

„ Електрохолд “ – доставчикът за Западна България, включително София, счита да усили цената на тока през нощта, освен това двойно. Ако КЕВР утвърди предлагането, в столицата, Дупница, Кюстендил и така нататък ще заплащат по най-скъпата нощна цена – 0,041 лева./kWh. За съпоставяне в другите два региона на страната поръчките са за 0.02 и 0.021 лева за киловатчас в интервала 22.00-6.00 ч.

EВН пък възнамерява алегорично намаляване на цената на ел. силата, само че желае да промени метода, по който начислява така наречен цена за достъп. Сега за „ достъп “ до електроразпределителната мрежа клиентите заплащат по 0,00885 лева./kWh. Но от 1 юли предприятието предлага цената за достъп да стане 0,02601 лева и да се пресмята не в киловатчас, а в киловати дневно. Това значи, че даже потреблението за месеца да е нула, за апартамента/къщата/вилата ще заплаща за обезпечена мощ. Което е разновидност на остарялата концепция за такса „ мощ “, или такса „ електомер “ – електрокомпаниите от дълго време напират да получават доходи за всеки причислен към мрежата парцел, без значение дали употребява ток или е ненаселен.

Не е ясно дали енегийният регулатор ще утвърди тази иновация на групата „ ЕВН “. Ако това се случи, евентуално и другите снабдители ще вкарат фактуриране в мегавати дневно.

Етикети: електроенергияКЕВРпоскъпванецена
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР